3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Село Смилян

Price comment  Цена:
адрес:
Смилян
имейл:
smilyan_tourism@abv.bg
телефон:
+35930262300

Село Смилян се намира на 15 км южно от Смолян . Разположено е в южните склонове на Кайнадинския рид в долината на горното течение на река Арда. Със своите около 1600 жители то е най-голямото село в Смолянска област и едно от най-старите. Името на село Смилян идва от името на славянските племена смолени, които са го създали. Запазените и до наши дни стара часовникова кула и къщи в типичния родопски стил - изградени от камък и дърво, са доказателство за вековната история на селото. Часовниковата кула е висока над 10 метра. Първоначално е строена за наблюдателница, когато Смилян е бил административен център на област в Османската империя. Отгоре се виждат пътят и цялото поречие на река Арда и местните жители навреме са били предупреждавани за идващ враг. Селото е известно с изкусните майсторки на везани родопски терлици - неделима част от народния костюм на родопчани.

Когато се спомене село Смилян, много хора се сещат за едрия сорт фасул, който се отглежда там. Mожете да се насладите на изключителната родопска кухня, както и на интересни гозби от вкусния фасул. От 2003 г. ежегодно в селото се организира празник на смилянския фасул, всеки последен уикенд на месец ноември. Традиционно празникът се открива с топовния гърмеж на бобеното оръдие.

Тъй като се намира на брега на река Арда, Смилян е подходящо място за рибарите. Уловът включва мряна, пъстърва и кефал и привлича много рибари през топлите месеци – местата за риболов около селото са включени в списъка на най-атрактивните риболовни дестинации за рибари от цялата страна. Районът на горното поречие на река Арда се утвърждава като привлекателна дестинация за пешеходен туризъм, посещение на благоустроени и неблагоустроени пещери. В близост се намират Агушевите конаци, проходната пещера Калето и руините на едноименната крепост. В района има 23 карстови пещери, от които по-известни са: Ухловица, Бориковската, Надарска, Типицето и пещерната система Голубовица. Любителите на екстремния туризъм и търсачите на силни усещания трябва да се впуснат в приключението Гарга дере. Едно от изпитанията там е 140 м метален път, изграден с железни стъпала в скалата. Тук се предлага и друго екстремно преживяване - спускане по алпийски тролей, представляващ въжена линия между двата бряга на река Есенна, на височина 20 м над водната повърхност. В близост до Смилян има и ферма за щрауси, която е отворена за посещения – просто следвайте табелите по пътя към село Арда. Гледката на тези екзотични птици сред дивната родопска природа наистина си заслужава.

Много къщи в селото предлагат настаняване. Хотелите са прекрасни и на наистина достъпни цени, а разходка из района задължително ще Ви отведе до някое красиво кътче.

Посетителския център на селото предлага екскурзоводски беседи и работи от април до октомври от 9.00 до 18.00 ч.

Смилян - Забележителност Село Смилян - Снимка 1 Смилян - Забележителност Село Смилян - Снимка 2 Смилян - Забележителност Село Смилян - Снимка 3 Смилян - Забележителност Село Смилян - Снимка 4