3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Света Ана - Смоличански ...

Price comment  Цена:
адрес:
Смоличано
имейл:
телефон:

Сред землището на китното село Смоличано, област Кюстендил, се намира красивият, 15-метров водопад Света Ана, известен още като Смоличански водопад. Водата пада от варовиков скален ръб и се изсипва в коритото на реката, почти без да докосва отвесните скали. Над водопада има църква, наречена също Света Ана, която е известна с чудотворните води на чешмата си – аязмо.

Пътят до водопада е лесен – започва се от главния път Кюстендил – Дупница и се отклонява при табелата за село Пелатиково. От там трябва да се минат няколко села – Неделкова Гращица, Рашка Гращица и Пелатиково. При Пелаткивово пътят е наляво и трябва да се изкачи хълма. След 5 километра се стига до Смоличано. То е доста дълго село и пътищата му са в лошо състояние – разбит асфалт или черен път. Стига се до разклон с табелата за село Ваксево – от него се продължава вдясно и там е водопадът, изливащ водите си в реката.

Мястото е красиво и лесно достъпно, но много обрасло. Много хора отиват не само за да се насладят на бумтежа на водата, но и за да посетят църквата Света Ана. В местността – там където е построена и църквата – е имало древно тракийско светилище с два карстови извора, известни с лековитите си свойства. Чешмата, от която тече същата вода като от водопада е с 12 чучура и с изкусна изработка.

  • Водопади
Смоличано - Забележителност Водопад Света Ана - Смоличански водопад - Снимка 1 Смоличано - Забележителност Водопад Света Ана - Смоличански водопад - Снимка 2 Смоличано - Забележителност Водопад Света Ана - Смоличански водопад - Снимка 3