3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Голям Перелик

Price comment  Цена:
адрес:
Смолян
имейл:
телефон:

Връх Голям Пелерик се намира в едноименния високопланински дял на Западните Родопи. Той е първенецът на Родопите и със своите 2191 метра нарежда планината на седмо място по височина сред българските планини.

Переликският дял обхваща най-високата част на Родопите и образува част от главното било, което дели басейна на река Арда от долината на река Въча и река Чепеларска. От главното му било излизат четири от най-големите вододелни била в тази част на Родопите.

Целият масив около върха е типично високопланинско плато – широко, равно и затревено. Билото му представлява част от развитата в Западните Родопи заравненост, разположена на 1800-2100 метра надморска височина, над която едва се издигат плоските гърбици на най-високите върхове – Голям Перелик (2191 метра), Малък Перелик (2147 метра), Широколъшки Снежник (2188 метра) и други.

Връх Голям Перелик е включен в националното движение „Покорител на десетте планински първенци” под номер седем, а в близост до точката на върха преминава маркираната пътека – част от българския участък на европейския туристически маршрут Е-8.

Повечето туристи предпочитат да се изкачат до Голям Перелик, тръгвайки от Смолян. Пътят минава през местността Превала, която се намира на 7 километра от града. Оттам пеша до върха преходът отнема около два часа.

На самия връх е разположена военна база и той е недостъпен за посещения. Въпреки това от самото му подножие също се разкриват изключително красиви гледки. В ясни дни човек може да се види Рожен, Рила, Пирин, Стара планина, връх Олимп в Гърция и Бяло море. Под самия връх е разположена хижа „Перелик”, която предоставя подслон по всяко време на годината. Преходът от нея до върха отнема около час.

В северните склонове на Перелик се намира пещерата Ледницата, с дължина 1419 м. Пещерата е много студена и е осеяна с образувания от лед. Дори в най-горещите летни дни те не се топят. В подножието на Перелик, са селата Широка лъка, Райково и Устово, които се отличават с уникална архитектура и са непресъхващи извори на родопския фолклор.

Не след дълго пресичате пътя Смолян - Девин. Продължавате по синята маркировка. Достигате до асвалтовия път Превала - връх Голям Перелик. Оттук следвате червената маркировка до хижа Перелик.

Хижа Перелик е разположена е в Переликския масив в местността Совата пред хубава билна поляна на 1960 метра надморска височина. Хижата е построена през 1936 година от широколъшките туристи, а е преустроена и ремонтирана през 1957 година. Хижа Перелик разполага с 25 места за нощуване през зимата - 15 на нарове, 10 на легла. Около нея има построени две бунгала с по 5 места за настаняване, които се използват само през лятото, с което общо местата за настаняване стават 35. Разполага още с туристическа кухня. Водоснабдена е и електрифицирана. Отворена е през цялата година, като зимата работи със заявки.

Тук правите своята първа нощувка.

Околностите на хижата предлагат отлични терени за ски-спорт, сноуборд, лов и туризъм. През зимата и пролетта поляните около нея се използват от сноубордисти от Смолян. От хижа "Перелик" се разкриват обзорни изгледи към Чернатица, долината на широколъшка река и Западните Родопи. Недалеч от хижата, на около 35 минути, се намира обширната поляна Чурика разпростряла се на самото планинско било. Там е изграден параклис "Св. Св. Кирик и Юлита". За да се види и почувства очарованието на Чурика трябва непременно да спрете на нея по време на дългия ви поход...

  • Върхове
Смолян - Забележителност Връх Голям Перелик - Снимка 1 Смолян - Забележителност Връх Голям Перелик - Снимка 2