3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Изворите на Арда

Price comment  Цена:
адрес:
Смолян
имейл:
toursmolyan@abv.bg
телефон:
030162530

За да стигнем до изходната точка на екопътека „Изворите на Арда”, трябва да излезем от село Горна Арда (община Смолян), да подминем разклона за махала Речани и да се доберем до портала на бившия кльон (строго охранявана гранична зона). След това продължаваме по пътя и подминаваме разклона за махала Билянска.

Екопътека „Изворите на Арда” е отлично маркирана, сравнително кратка и лесна за преодоляване. Това, в комбинация с зашеметяващата природа на Родопите, я прави привлекателна за много туристи, дори начинаещи, групи с деца и възрастни хора. Допълнителна притегателна сила на района придава фактът, че до съвсем скоро той беше част от строго охраняваната гранична зона с Гърция – идеологически противник на Народната ни република. Десетилетията изолация е превърнала мястото в истински резерват, съхраняващ богата и разнообразна флора и фауна.

По протежение на първата част от екопътеката има доста добра туристическа инфраструктура. Покрай нея изобилства от автентични родопски сгради, превърнати в примамливи заведения на открито, сякаш кацнали сред живописната природа. Има и два водоема с пъстърва, пещ за приготвяне на чеверме, която по стар обичай се задвижва от водно колело. Излишно е да уточняваме, че и кътовете за отдих покрай пътеката не са малко.

В заведенията, издържани изцяло в битов стил, можете да опитате различни местни специалитети, като чеверме, пъстърва на скара, ястия приготвени на тикла или жар, пататник, баница или домашно кисело мляко. Ако пожелаете, дори можете да уловите рибата лично. Сред питиетата се отличават приготвените от горски плодове сокове. В тази местност има изграден навес с 80 места, предназначен за големи еко тържества, например сватби. Оттук можете да се отправите на конен туризъм към върховете Мраморец и Ком.

От заведенията до изворите на Арда се стига само за около половин час по прекрасна горска пътека. Край главния извор на реката, разположен в подножието на Ардин връх (1730 м надморска височина) е устроен уютен кът за отдих, където можем да се насладим на красивите бълбукащи води, от които впоследствие ще се зароди една от най-големите реки в България.

Изворите са обозначени с информационна табела. Оттук можете да се върнете в село Горна Арда, минавайки по маркирана и ясно различима пътека, минаваща успоредно на българо-гръцката граница. По цялото й протежение растат красиви горски цветя, билки и ядливи гъби. Екопътека „Изворите на Арда” е леснодостъпна, приветлива и ще ви посрещне с дивни красоти. Можете да поемете по нея през всички сезони, но все пак е за препоръчване да го направите през топлите месеци.

  • Екопътека
Смолян - Забележителност Екопътека Изворите на Арда - Снимка 1 Смолян - Забележителност Екопътека Изворите на Арда - Снимка 2 Смолян - Забележителност Екопътека Изворите на Арда - Снимка 3 Смолян - Забележителност Екопътека Изворите на Арда - Снимка 4