2 stars 2 stars

Природна Забележителност
Екопътека Каньонът на водопадите

Price comment  Цена:
адрес:
Смолян
имейл:
tour@smolyan.com
телефон:
+35930160100

Изумителни гледки сред девствена природа на минути от центъра на града. Това е напълно възможно в Смолян, където на 30-ина минути от къщите в западна посока ще попаднете на екопътека „Каньонът на водопадите" с уникални природни красоти. Каньонът се намира в началото на резервата "Сосковчето".

Поради големия туристически интерес, миналата година екопътеката е с удължен маршрут и в момента достига почти 10 км.

Пътеката, се вие покрай серпантините на Еленска река, издига се нагоре към Перелик и дава възможност да се видят както интересни горски екосистеми и различни скални образувания, така и диви кози, и защитеното от червената книга цвете родопски крем, и какво ли още не.

Началото на екопътеката започва от местността "Арнаутското" след квартал "Средок" на град Смолян - на 5 км. по пътя за Мугла. До там по-мързеливите могат да стигнат с кола, но после – нагоре по стръмнината - пеша по каньона...

Пътеката се вие през гората в западна посока - към "Карлък", а метални и живописни дървени мостчета я прехвърлят ту отдясно, ту отляво на Еленска река, като има и заслони, и места за отдих.

Смърчови дървета пък я обграждат, докато тя се провира покрай разнообразните скални блокове, наречени от местните хора "Редените камъни", които природата е извайвала милиони години.

Така неусетно се стига до Вековния бук, имащ диаметър над 4,20 м, като през цялото време се усеща прохладата от непосредствената близост на реката, а зеленината наоколо успокоява със своята свежест.

Пътеката е интересна обаче най -вече заради красивите водопади, които са й дали името. По нея може да се видят 46 водопада, по -внушителните по своя размер са около пет.

По-нагоре по каньона пък животът тупти чрез "Сърцето". Което, подобно на едно от седемте Рилски езера, има същата форма.

А поредни, но не и по красота, са Каскадите.

И тук, както и при смолянските водни каскади на новия център, водната маса протича забързано по скалите, наподобяващи малки тераски и е все така кристално-чиста и ледено-студена. А завършек на тази дивна смесица от планински ручеи и скали дава най-големият водопад от каньона, наречен на древния певец Орфей.

Ако някой се загледа във водния му пад, който е над 60 метра, при слънчево време ще види дъга. Огнените лъчи на небесното светило тук сътворяват разнообразни цветове и форми, които се отразяват във водните струи.

А малко по-нагоре, като от птичи поглед - от обособените три панорамни площадки по пътя - при надморска височина над 1700 м - се виждат диви кози по скалите, заедно със зелените върхове от Перелишкия дял на Родопите. На това се казва "Да застанеш на покрива на България!"

  • Екопътека
  • Водопади
Смолян - Забележителност Екопътека Каньонът на водопадите - Снимка 1 Смолян - Забележителност Екопътека Каньонът на водопадите - Снимка 2 Смолян - Забележителност Екопътека Каньонът на водопадите - Снимка 3 Смолян - Забележителност Екопътека Каньонът на водопадите - Снимка 4 Смолян - Забележителност Екопътека Каньонът на водопадите - Снимка 5 Смолян - Забележителност Екопътека Каньонът на водопадите - Снимка 6 Смолян - Забележителност Екопътека Каньонът на водопадите - Снимка 7