3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Невястата

Price comment  Цена:
адрес:
Смолян
имейл:
toursmolyan@abv.bg
телефон:
0035930162530

Изходната точка на екопътека „Невястата” се намира в непосредствена близост до пътя от Смолян за Пампорово, точно до входната арка на манастира „Св. Панталеймон”. Тя е една от най-леките и приятни екопътеки в България. Дължината й е по-малко от километър, а трасето не предлага никакви изпитания. За любителите на екстремните преживявания и катеренето обаче са подготвени редица съоръжения, обещаващи да направят изживяването незабравимо. Маршрутът се вие през прохладната гора, отлично обезопасен, оформен и обозначен е. Множество указателни табели представят пред любопитните туристи информация за представителите на флората и фауната, които обитават местността.

Приблизително на средата на екопътеката са изградени беседка и две панорамни площадки, предлагащи изгледи съответно към Смолян и безкрайните ридове на Родопите, синеещи се в далечината. Тук желаещите могат да се изкатерят по изкуствена стена, на която са пригодени два маршрута с различна трудност. Това е и мястото, на което започва Viaferrata ( Железният път) - система от метални въжета, въжени мостове, стълби и парапети, която позволява да изпитате усещания, доскоро достъпни само за професионалните катерачи.

Втората част от екопътеката не се различава от първата, с уточнението, че на някои места има сравнително стръмно спускане. Отново са поставени беседки, а в самото подножие на скалата Невястата са създадени детски кът и огнище за приготвяне на храна.

Пътеката излиза на самия връх на скалата Невястата (Турлука), който смолянци смятат за един от символите на града си. При проучвания през 2008 година бяха открити доказателства, че скалата е служела за тракийско светилище. Според учените върхът на скалата е използван за гадаене, наблюдение на небесните тела и различни ритуали.

За издигащата се на запад от Смолян Невяста има няколко легенди. Според една от тях българска девойка била харесана за жена от местния паша. Тя се съгласила да се омъжи за него, но само при условие, че преди това й разреши да се качи на скалата и да погледне за последен път родния си край. Когато женихът се съгласил, момичето се хвърлило от скалата.

Според друго предание по време на завладяването на Родопите от османците тук се скрила жена с пеленаче. Когато войските минавали, детето се разплакало и издало скривалището. Майката обаче отказала да издаде къде се намира тайният вход на близката крепост Аетос, за което двамата платили с живота си.

Екопътека „Невястата” продължава малко след скалата, до друга канара, която е надвесена над Смолянските езера и предлага отлична гледка към тях. Следва обратен път по лекото и приятно трасе.

  • Екопътека
Смолян - Забележителност Екопътека Невястата - Снимка 1 Смолян - Забележителност Екопътека Невястата - Снимка 2 Смолян - Забележителност Екопътека Невястата - Снимка 3