3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Надарска Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Смолян
имейл:
телефон:

Намира се на 6 км. от пещерата Ухловица в местността Червенка в Смолянския район. Включена е в екопътека,която започва от село Могилица, а именно - Пещера Голубовица – връх Черковата – пещера Надарска – село Могилица с обща дължина: – 11.1 км. Продължителността на маршрута е около 5 часа, като има изградени заслони и места за отдих. От село Могилица по асфалтов път се достига до село Киселчево, а от там по горски път след 1.3 км се стига до село Надарци. Следва маркирана пътека през местността ''Кремането'', която отвежда до входа на пещерата.

Посещава се от туристи с водач от Туристическия съвет на Могилица. Липсват точни данни за интензивността на туристическия поток. Пещерата в постоянно суха, едноетажка и е без никакви разклонения. Общата и дължина е 55 метра, а денивелацията е 10 метра. Тя е изключително богата на пещерни образувания – сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата се използва през активния период като случайно убежище на единични прилепи.

Пещерата се е използвала от нашите предшественици като удобно място за живеене, защото предлагала защита от природните стихии – дъжд, студ. В „Надарската пещера”, намерената керамиката е нехарактерна, тракийска и може да се отнесе към цялото първо хилядолетие преди Христа. Керамиката от ранно желязната епоха е оставена от траките, които са обитавали тези места по това време.

Пещерата не е благоустроена и осветена. Тя е най-стара пещера в района, но не е защитен обект. Влизането в нея става само със специална екипировка и водач.

Могилица е известно и предпочитано място за туризъм, заради прочутия възрожденски архитектурен ансамбъл „Агушеви конаци”, намиращ се в центъра на селото. Но не по-малко интересни са многобройните пещери в района, чудно красивата природа, защитената местност “Падала” с богато биоразнообразие и историческите забележителности от Античността, Средновековието и Възраждането. В село Могилица непременно посетете постоянно действащата изложба-базар на изделия на родопските занаяти в центъра на селото.

  • Пещери
Смолян - Забележителност Надарска Пещера - Снимка 1 Смолян - Забележителност Надарска Пещера - Снимка 2 Смолян - Забележителност Надарска Пещера - Снимка 3