3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Планетариум - Смолян

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Смолян, 20, бул. България
имейл:
planet-sm@abv.bg
телефон:
+35930183074

Най-големият Планетариум с астрономическа обсерватория в България се намира в планинския град Смолян. Той започва своята дейност през 1975 г. и е един от най-посещаваните туристически обекти в града. За популяризиране на астономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 70 програми. Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория, както и програми на руски, френски, немски, английски, гръцки.

Повече от 10 години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се фотографии на слънчевите петна. Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления. От 1975 г. в Планетариума са заснети 3 слънчеви и 9 лунни затъмнения. В „Сърцето” на Планетариума се намира кръглата звездна зала с куполообразен таван и диаметър 12.5 м и 150 места. В центъра й е разположен основният проектор - планетариум за космически полети (RFP), който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското.

В централното фоайе е показана постоянна изложба от авторски картини. Организират се и временни тематични изложби. Киносалонът разполага с 220 места. Често там се провеждат конференции и семинари.

Нека се докоснем до магията на звездното пространство и да видим защо нашите всекидневни проблеми и тревоги са маловажни на фона на огромния безкрай. Сеанси в Звездната зала се провеждат от 9:30, 11:00, 15:00, 16:30 ч.( 5 лв), на чужди езици от 14ч (10 лв). Постоянен е сеансът в 15:00 часа; във всички останали часове сеанси се провеждат за групи, не по-малки от 10 човека. Ако деня е слънчев може да наблюдавате слънцето (3 лв) , а нощни наблюдения се извършват само в сряда (5 лв). Планетариума почива в неделя през зимата и само в неделя следобяд през лятото. Усещането да наблюдаваш извънземни обекти е неописуемо, ако сте в района не го пропускайте.

Работно време: 09:30 до 16:30

Смолян - Забележителност Планетариум - Смолян - Снимка 1 Смолян - Забележителност Планетариум - Смолян - Снимка 2 Смолян - Забележителност Планетариум - Смолян - Снимка 3