3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Ски писта Преспа

Price comment  Цена:
адрес:
Смолян, местност Горелата х...
имейл:
телефон:
003593012129

Ако търсите спокойно и приветливо място за практикуване на зимни спортове, можете да опитате късмета си с планина като Родопите. Най-обширната планина в България предлага доста дестинации за скиорите, но част от тях не са особено популярни. Именно такива тихи и отдалечени от градския шум места привличат ценители. Една от възможностите да се потопите в снежната приказка, наречена Родопи, е да посетите местността Горелата хвойна. Намира се в Преспанския дял на планината и е разположена на 1785 метра надморска височина. През топлите месеци местността е подходяща за къмпингиране, а през студените е идеално място за ски спортове. Пистата не е много голяма, но е подходяща за деца и за възрастни – начинаещи и напреднали в спорта. На разположение на туристите е и влек.

В близост до пистата се намира хижа „Преспа”. Тя предоставя добро ниво на и разнообразие от услуги. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага със сезонен ресторант, туристическа кухня и столова, лавка, зала с телевизор и забавни игри,салон с битов кът.

От няколко изходни точки можете да се доберете до хижа „Преспа” и закътаната край нея писта. Възможностите са село Славейно, което се намира на около 3 часа път, и село Манастир – на максимум 2 часа път. Пътеките са маркирани. С превозно средство може да се достигне през лятото по макадамов път до местност Хайдушки поляни. Оттам до хижата е 1,15 ч по маркирана пътека. От село Славейно до местност Хайдушки поляни е 16 км, а от село Манастир - 7 км.

Хижа Преспа се стопанисва от ТД "Карлък".

В местността около Смолян и града можете да посетите редица културно-исторически и природни забележителности. Предлагаме ви някои: Смолянски езера, скала Невястата, местността „Хайдушки поляни”, Момчиловата крепост, екопътека „Каньона на водопадите” и пещера „Леденика”.

  • Ски писта
Смолян - Забележителност Ски писта Преспа - Снимка 1 Смолян - Забележителност Ски писта Преспа - Снимка 2