3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писти село Стойките

Price comment  Цена:
10.00
адрес:
Смолян, село Стойките
имейл:
info@stoikite.com
телефон:
0035930218241

Съвсем близо до Пампорово, Чепеларе и Девин се намира красивото и гостоприемно село Стойките. Там снежната покривка се задържа 5 месеца – време, през което мястото става притегателно за любители на снежните спортове от цялата страна. Условията за добра и ползотворна почивка са налице, а ски-пистите са подходящи както начинаещи, така и за напреднали. Село Стойките разполага с две ски-писти. В центъра на селото се намира малката ски-писта, която е леснодостъпна, широка, полегата и удобна за обучение на начинаещи. Пистата разполага с малък ски–влек, предназначен за ползване от малките любители на зимните спортове. Другата писта е основно за практикуващите зимни спортове, скиори и сноубордисти. Тя е по-голяма, с дължина 1500 м. и е достъпна за скиори и на средно ниво.

Ако решите да заложите на този мини ски-курорт у нас, няма да съжалявате. Тук се организират също така ски-преходи, зимни преходи и разходки с конски шейни.

В момента легловата база в селото може да поеме към 700 души. Стойките разполага с около 42 частни квартири за отдих, 4 къщи за почивка и хотел “Света Елена”. Цените на нощувките в тях варират между 8-25 лева. На разположение на туристите в селото има хранителни магазини, механи и редовен транспорт от и до други точни на страната.

Освен като зимна дестинация, село Стойките е прекрасно място и за почивка през топлите месеци. В горите и поляните се срещат зайци, сърни, елени, катерици, вълци, глигани, лисици, язовци, таралежи и други. Красотата на родопската природа, съчетана с тукашната кухня, ще ви спечелят за цял живот. Ако сте любители на природата, можете да избирате между еко и туристическите пътеки в зоната на пешеходния туризъм, в района на Стойките, Гращица , Солища, Стикъл, Широка-лъка , Гела и заобикалящите селото Връх Голям Перелик, Снежанка и Мечи Чал, където гледката е неповторима.

Любопитен факт за селото е, че името му за първи път е споменато в писмен документ през 1706 година от французина Пол Лукас. А още по-интересно и загадъчно е откритието в землището на селото - сребърен медал от Първите олимпийски игри в Атина през 1896 година. Според историци този медал принадлежи на местен жител.

  • Ски писта
Смолян - Забележителност Ски писти село Стойките - Снимка 1 Смолян - Забележителност Ски писти село Стойките - Снимка 2 Смолян - Забележителност Ски писти село Стойките - Снимка 3