4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Музей
Смолян - Регионален исторически ...

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Смолян, 5, ул. Дичо Петров
имейл:
museum-sm@mail.bg
телефон:
+35930162727

Създаден през 1935 г. от Стою Неделев ШИШКОВ – родоповед, учител, издател, музеен деец и общественик с европейски измерения, Историческият музей в Смолян е най-големият музей, съхраняващ знаците на паметта на населението, обитавало централната част на Родопската област през различните исторически епохи. Музеят се намира в центъра на града, а в експозициите и фондовете му се съхраняват около 150 000 предмета от историята, бита и културата на родопчани. Постоянната експозиция на музея - „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”, има няколко раздела. Обиколката на музея започва с експозицията на родопски чанове. В зала „Праистория” посетителите могат да видят предмети от археологически разкопки, проведени в някои от родопските пещери. Изложени са намерени в Ягодинската пещера глинени съдове, прешлени за вретена, глинени гърнета и др. Интересен факт е, че при проучвания в Ягодинската пещера е намерена керамика от епохата на неолита.

Едни от ценните експонати на музея са откритите в село Могилица калъпи за отливане на бронзови предмети, датиращи се от ХІV - ХІІІ в. пр. Хр. Друга колекция на музея разказва за присъствието на траките в Родопите.

В етнографската експозиция са изложени традиционни родопски носии от ХІХ и първата половина на ХХ в. Посетителите могат да видят всекидневен и празничен женски костюм, както и различни видове мъжки костюми, разпространени в Средните Родопи. В зала „Обреден интериор” са представени традициите, съпътстващи родопската сватба. На кукерските костюми и маски е отделено специално внимание. В зала „Традиции и съвременност” са представени традициите на Великден, Гергьовден, Баба Марта, изложени са и традиционни български музикални инструменти.

В музея можете да си закупите информационни материали и сувенири. Беседата струва 10 лв, а за да снимате с фотоапарат трябва да заплатите 5 лв. Четвъртък е безплатен ден за посещения.

Работно време: 09:00 до 17:00

Смолян - Забележителност Смолян - Регионален исторически музей - Снимка 1 Смолян - Забележителност Смолян - Регионален исторически музей - Снимка 2 Смолян - Забележителност Смолян - Регионален исторически музей - Снимка 3 Смолян - Забележителност Смолян - Регионален исторически музей - Снимка 4