3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Блато Алепу

Price comment  Цена:
адрес:
Созопол
имейл:
телефон:

Алепу е блато-лагуна, което се намира в южната част на Черно море, на около 7 километра южно от град Созопол. Алепу на гръцки означава лисица, поради което лагуната често е наричана Лисиче блато. През 1986 година е обявено за природна забележителност със статут на защитена територия и се присъединява към резерват Ропотамо. То е лиман, който се е формирал в подножие и е обграден от нос Агалина на север и нос Хумата на юг. Пясъчните дюни, които го делят от морето, също имат статут на защитена територия. Интересно е, че пясъчната коса, която го дели от морето, е дълга почти 4 километра и е разположена меридианно, с което става втората по-дължина пясъчна коса на Южното Черноморие.

Алепу достига дължина от 3,3 километра, широчина до 320 метра и площ от 0,2 квадратни километра. Солеността на водата му варира между 1,3 и 7,0%. Голяма част от блатото е покрито от тръстика и друга блатна растителност. То е и дом на множество защитени водолюбиви видове птици. Тук гнездят и зимуват малкия корморан, чапли, лебеди и други. То е едно от малкото места по нашето Черноморие за гнездене на морския орел. Пясъчната и водната лилия пък са неизменна част от флората на блатото. Алепу е от важно значение и не случайно заедно с прилежащите му дюни е обявен за защитена територия. Обявено е и за една от европейските важни орнитоложки зони. Риболовът е строго забранен, но въпреки това борбата с бракониерите е много трудна.

Ако искате да посетите това невероятно кътче, трябва да тръгнете по пътя от Созопол към ваканционно селище Дюни. На около километър от Дюни крайбрежният път минава покрай самото блато-лагуна и прилежащите му пясъчни дюни. Едно красиво място, което не е за изпускане!

Созопол - Забележителност Блато Алепу - Снимка 1 Созопол - Забележителност Блато Алепу - Снимка 2 Созопол - Забележителност Блато Алепу - Снимка 3 Созопол - Забележителност Блато Алепу - Снимка 4 Созопол - Забележителност Блато Алепу - Снимка 5