2 stars 2 stars

Туристическа Атракция
Остров Свети Иван

Price comment  Цена:
адрес:
Созопол
имейл:
телефон:

Остров Свети Иван се намира на около 900 метра от Созопол и е най-големият български Черноморски остров. Територията му е защитена от българското правителство и е обявена за природен резерват заради повече от 70-те вида застрашени птици, които го обитават. Това уникално място събира в едно прекрасна гледка, интересна фауна и историко-археологически културни паметници.

Един от най-ранните признаци, че някой е населявал острова датира от 7 век пр. хр. Островът е бил населяван от тракийски племена, които построили светилище тук, а през 4-ти век пр. хр. елините построили храм в чест на бог Аполон Лечител.

На остров Св. Иван е построен един от най-ранните християнски храмове в България- храмът на Св Богородица Калеоса е построен някъде около 330 г. сл. хр. , когато християнството е било обявено за равноправно на останалите езически култове. След като храмът е бил унищожен от пирати през 10-ти век, на негово място е бил построен манастир през 1363г. наречен Св Иван Кръстител и Предтеча. Манастирът е бил едно от главните книжовни средища по време на османското робство. На островът също е била построена и църква на име св. Йоан Продром. На Св. Иван се намира и най-голямата колония на сребристи черноглави чайки в България, а също можете да видите и редкия средиземноморски тюлен монах. Вече е потвърдено - мощите, открити при разкопки на остров Св. Иван, наистина са на Свети Йоан Предтеча. За първи път по нашите земи се откриват останки на толкова почитан християнски светец. Ако предпочитате подводния туризъм, то тогава подводната гора край Свети Иван ще ви донесе невероятно удоволствие. Между Созопол и остров Свети Иван на дълбочина 18-20 метра се намира вкаменена гора, потънала преди 70 милиона години под водите на морето. До острова се стига с лодка и след приятното пътуване по море можете да разгледате историческите забележителности, да се полюбувате на сонарния фар, който заедно с фара на нос Емине показва пътя на корабите към Бургаския залив. Има изградени еко пътеки и заслони за почивка и наблюдение на диви зайци и прелетни птици.

Съвсем близо до остров Свети Иван се намира най-малкият от петте български острова в Черно море - Свети Петър. Предполага се, че поради природен катаклизъм се е отделил от остров Свети Иван.

Созопол - Забележителност Остров Свети Иван - Снимка 1 Созопол - Забележителност Остров Свети Иван - Снимка 2 Созопол - Забележителност Остров Свети Иван - Снимка 3 Созопол - Забележителност Остров Свети Иван - Снимка 4