3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Алепу

Price comment  Цена:
адрес:
Созопол
имейл:
телефон:

Плажът Алепу се намира в едноименната заблатена лагуна, разположена на шест километра и половина южно от Созопол, един от най-красивите български градове. Името произхожда от гръцки и в буквален превод означава “лисица”. Това се дължи на многото хищници от този вид, които са обитавали района на блатото в миналото.

Тъй като повече от четвърт век местността е обявена за защитена територия, тук не се наблюдава типичното за черноморското ни крайбрежие презастрояване. Това автоматично превръща Алепу в едно от любимите места на почитателите на летуването сред природата, далеч от шумните и претъпкани туристически дестинации. Тук обаче идват и много семейства с малки деца, тъй като морето е плитко, а дъното - полегато.

Плажната ивица е покрита с фин и мек пясък, който гали кожата и краката потъват в него. Тъй като се намира в подножието на Бакарлъка Куков баир (разположен от север) и Андрея баир (в южна посока), плажът на Алепу е защитен от силни морски течения и бури. Насреща е тихият и спокоен залив, закътан между морските носове Агалина на север и Хумата на юг.

Самият плаж се намира на брега на едноименното блато от лиманов тип и е разположен на сравнително тясна, но много живописна пясъчна ивица, покрита с така характерните в миналото, но вече почти изчезнали заради презастрояването по черноморското ни крайбрежие дюни. Тук те са наистина впечатляващи, тъй като на места достигат височина от пет-шест метра.

Лиманът е дълъг три километра и триста метра, а широчината му на места достига до 320 метра. Целият е покрит с характерна за соленоводните блата растителност, а пясъчната коса, на която се намира плажът, е с дължина повече от четири километра. Това автоматично я превръща във втората най-дълга пясъчна коса по южното ни Черноморие. В южния си край тя е по-широка, като се стеснява постепенно в северна посока.

Алепу е едно от основните места по така наречения “Виа Понтика” - пътят, по който всяка година мигрират прелетните птици. Напоследък обаче се появява проблем с нерегламентирания риболов, което от своя страна влияе зле на популацията на водоплаващите птици. Въпреки всичко плажът на Алепу все още е едно от най-девствените кътчета по българското Черноморие. Така че можете да се насладите на спокойствието и тишината, далеч от стреса на големия град.

  • Плажове
Созопол - Забележителност Плаж Алепу - Снимка 1 Созопол - Забележителност Плаж Алепу - Снимка 2 Созопол - Забележителност Плаж Алепу - Снимка 3 Созопол - Забележителност Плаж Алепу - Снимка 4