3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Созопол - Стария град

Price comment  Цена:
адрес:
Созопол
имейл:
телефон:

Старият Созопол, разположен върху живописния скалист полуостров Скамни, е любимо място за много хора с неповторимата романтична атмосфера на тесните калдаръмени улички, старите каменни къщи с дървени прозорчета и бели перденца, рибарски лодки и мрежи, уютните и самобитни ресторанти и заведения, предлагащи специалитети от морета и океани, национални ястия, коктейли и десерти за малки и големи. Множество сергии и магазинчета предлагат на туристите произведения на изкуството, картини и прекрасни сувенири от морето и Созопол. Сега Созопол съчетава по уникален начин живописна природа, старинност и културна атрактивност. Той е модерен курорт, който привлича туристите с великолепните условия за отдих, с многохилядната си история, с колоритния и богат на събития културен живот. Созопол е разположен до уникалния природен резерват Ропотамо, тук се намират и едни от най-живописните плажове по Черноморието. Трите плажа с фин пясък и автентичните възрожденски къщи, датиращи от XIX в., са част от неповторимия облик на курортния град. Романтичното рибарско селище през лятото става притегателно място за творци от страната и света.

Особен интерес с характерната си архитектура представляват созополските възрожденски къщи. С особено значение днес са античният и средновековен християнски комплекс, който се намира в центъра на Созопол. Впечатляват крепостните стени и архитектурният резерват, включващ повече от 1180 възрожденски къщи, историческите и мемориални паметници. Сред забележителностите са параклисът "Св. Зосим" и манастирът “Св. Йоан Предтеча”.

Созопол - Забележителност Созопол - Стария град - Снимка 1 Созопол - Забележителност Созопол - Стария град - Снимка 2 Созопол - Забележителност Созопол - Стария град - Снимка 3 Созопол - Забележителност Созопол - Стария град - Снимка 4