3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Средновековна църква с базилика ...

Price comment  Цена:
адрес:
Созопол
имейл:
tic_burgas@burgas.bg
телефон:
+35956825772

Средновековната църква с базилика се намира в старата част на град Созопол.

Има сериозни основания да се твърди, че старинният храм е седалище на Созополската епископия от X до XVII в. Църквата е изградена върху жилищни сгради от класическия и елинистическия период на Аполония, датиращи от V до II в пр. Хр. През ІХ век храмът е бил унищожен от пожар. В края на XI в. църквата е преустроена и окрасена със стенописи, а около нея е изграден манастирски комплекс. Археологическите данни и местоположението му, свързват култовия комплекс с известния от изворите градски манастир "Свети Йоан". В края на XI до края на XIV в. е била извършена е сериозна реконструкция и базиликалният план е преустроен в кръстокуполен. Между краят на XIV и началото на XVII в. е било извършеното ново преустройство.В края на XVII в. църквата е била разрушена от турската власт и престава да функционира.

В двора и в отделни части на църквата са открити над 250 гробнични съоръжения, датирани от периода X-XIV в., а в края на XIV в. южният ѝ кораб е превърнат в монашеска костница.

В архитектурно отношение църква е от константинополски тип, с кръстокуполен план, и размери 36 х 13.35 метра. Западната фасада е имала три входа. Подът е бил покрит с мозайка в червен, черен и бял цвят. Открити са следи от писцина (басейн за вода, в който в раннохристиянските базилики се извършвало кръщаване) с диаметър 1.8 метра, а също така и останки от богато украсена мраморна олтарна арка.

Подът в наоса е бил покрит с тухли в декоративно оформени редове. Останките от богата вътрешна украса от мраморни архитектурни детайли, мозаечни подове и стенописи, до голяма степен я отличава от останалите средновековни църкви в града.

Макар,че проучването на този храм все още не приключило напълно, налага се мнението, че църквата е заемала място на централен храм, свързан с епископското седалище в Созопол.

  • Църкви
Созопол - Забележителност Средновековна църква с базилика Созопол - Снимка 1 Созопол - Забележителност Средновековна църква с базилика Созопол - Снимка 2 Созопол - Забележителност Средновековна църква с базилика Созопол - Снимка 3