3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
църква Св. Георги

Price comment  Цена:
адрес:
Созопол
имейл:
телефон:

Възрожденската църква „Св. Георги” представлява най-големият действащ православен храм в град Созопол. Тя е построена през 1860 година и носи името на един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Свети Георги Победоносец бил войник и пълководец по времето на Римската империя и загинал като защитник и мъченик на християнската вяра в началото на IV в. Сградата на църквата „Св. Георги” представлява трикорабна едноабсидна псевдобазилика. Построена е на мястото на стара базилика. Храмът е бил преустрояван и ремонтиран няколко пъти. В сегашния си вид е след последната реконструкция от 1991 г.

В наши дни разположената в старата част на Созопол църква съхранява ценни икони от втората половина на XIX в. Тук временно се съхраняват намерените през 2010 г. на остров Свети Иван мощи на Свети Йоан Кръстител. При разкопките учените откриват запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка и от лицева част. Никой тогава не предполага пред какво стои. Впоследствие учените установяват, че мощехранителницата, открита в олтарната част на най-стария храм на острова, датира от средата на V век, а върху нея разчитат и надпис. Според него през въпросния век някой си Тома пренесъл точно на рождения ден на Св. Йоан Предтеча неговите свети мощи. За кракто време новината за откриването на евентуално истинските мощи на св. Йоан обикаля целия свят.

През лятото на 2012 година анализи, направени в лабораторията за радиовъглероден анализ към Оксфордския университет, сочат, че от всички предполагаеми мощи на Св. Йоан Кръстител, съхранявани по музеи и манастири в Европа, откритите в България човешки останки са най-близо до профила на библейската личност. Целият процес, свързан с изследването на мощите, открити край черноморския ни град Созопол, беше щателно документиран от екип на National Geographic Channel. А филмът, посветен на уникалната находка, прикова вниманието на милиони зрители по света.

В храма „Св. Георги Победоносец” в Созопол се съхраняват и няколко християнски реликви, сред които частица от Светия кръст, част от мощите на Свети Андрей Първозвани и стъкленица с миро от мощите на Свети Николай Мирликийски, върху която е изобразен светеца.

  • Църкви
Созопол - Забележителност църква Св. Георги - Снимка 1 Созопол - Забележителност църква Св. Георги - Снимка 2 Созопол - Забележителност църква Св. Георги - Снимка 3 Созопол - Забележителност църква Св. Георги - Снимка 4