4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Музей
Иван Вазов Сопот

Price comment  Цена:
1
адрес:
Сопот, 1, ул. Васил Левски
имейл:
vazovmuseum_sopot@abv.bg
телефон:
+35931348650

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в град Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. Възстановяването на къщата започва през 1931 г. Вътрешната уредба на дома е направена въз основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено романът му „Под игото”. В една от стаите на къщата по идея на директора на Етнографския музей в София е възстановена Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта му „Чичовци”.

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. Цар Борис III държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита. През 1964 г. музеят получава статута на паметник на културата с национално значение. В него са запазени много лични вещи на Вазов и семейството му, сред които и черги и губери, изработени от майката на писателя Съба Вазова.

В двора се помещават няколко сгради, които приютяват различни експозиции. Тук може да се види дори ръчният стан, на който Вазовата майка се е трудила. През калдаръмения двор, украсен с чемшири и цветя, минава и вада с вода, което е много характерно за сопотските улици и дворове. Малка порта води до съседен двор, където се намира и експозиционната зала.

Музеят се намира в централната част на града, предлагат се беседи от екскурзовод, които струват 5 лв. Възможно е да си закупите семеен билет, който струва 4 лв. Печат за туристическата Ви книжка може да получите на касата на музея.

Работно време: 08:30 до 17:30

Сопот - Забележителност Иван Вазов Сопот - Снимка 1 Сопот - Забележителност Иван Вазов Сопот - Снимка 2 Сопот - Забележителност Иван Вазов Сопот - Снимка 3 Сопот - Забележителност Иван Вазов Сопот - Снимка 4 Сопот - Забележителност Иван Вазов Сопот - Снимка 5 Сопот - Забележителност Иван Вазов Сопот - Снимка 6 Сопот - Забележителност Иван Вазов Сопот - Снимка 7