3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сопот – Аневско кале

Price comment  Цена:
адрес:
Сопот
имейл:
телефон:
0035931346033

Туристическият маршрут започва от центъра на град Сопот и е изключително лек, подходящ за любители на природата и културата от всички възрасти. По трасето няма големи денивелации, възможност за загубване реално не съществува. Тръгва се от родния дом на Иван Вазов, който в момента е превърнат в къща-музей. Върви се на север от площада, като след няколко минути се минава покрай т.нар. Радино училище и градската църква „Св. Петър и Павел”, строена през 1846 година от брациговския майстор Никола Траянов.

По време на Руско-турската Освободителна война (1877 г.) тя е разрушена, но две години по-късно е възстановена в първоначалния си вид. Църквата се намира в един двор с описаното в романа „Под игото” Радино училище, а в съседство е и основания през 1655 година девически манастир „Въведение Богородично”, приютявал неведнъж Васил Левски.

Оттук маршрутът поема в североизточна посока, движейки се между последните къщи на града и хубава борова гора. Постепенно се навлиза във вилната зона и местността Манастирски дол. Тук е разположена една от най-живописните обители в България. На мястото, на което стръмните южни склонове на Троянския Балкан се свързват с Карловското поле е закътан Сопотския манастир „Свети Спас”. Основан през XIV век в живописната долина на Манастирска река и превърнал се във важен възрожденски просветен и революционен център, той също е опожарен при изтеглянето на турците през 1877 година. След Освобождението е възстановен, но църквата му така и не е изографисана.

За крайната точка на маршрута, Аневското кале (960 метра надморска височина), се продължава в северозападна посока. Това е и най-изморителната част от прехода, тъй като се преодолява малко по-сериозна денивелация, а склонът на места е сравнително стръмен. Гледката, която се разкрива от крепостните останки обаче компенсира усилията. Сякаш в краката ни се ширват Сопот и Карловското поле, затворено от меките хълмове на Средна гора в южна посока.

Аневското кале е строено по време на Второто българско царство и е било част от силния град Копсис, но на мястото са съществували поселения още от древността. Крепостта е сравнително добре запазена и до момента, особено при южната и северната кули, високи по 10-15 метра.

Ако предпочитате да не се връщате по същия маршрут, можете да слезете на юг към село Анево (община Сопот, област Пловдив), откъдето по Подбалканския път се стига до Сопот за около половин час. Общата дължина на прехода е около 2-3 часа.

  • Маршрути
Сопот - Забележителност Маршрут Сопот – Аневско кале - Снимка 1 Сопот - Забележителност Маршрут Сопот – Аневско кале - Снимка 2 Сопот - Забележителност Маршрут Сопот – Аневско кале - Снимка 3 Сопот - Забележителност Маршрут Сопот – Аневско кале - Снимка 4 Сопот - Забележителност Маршрут Сопот – Аневско кале - Снимка 5 Сопот - Забележителност Маршрут Сопот – Аневско кале - Снимка 6