3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Симеоново - ...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:
0035929434728

Този велосипеден маршрут започва от столичния квартал „Симеоново“ и постепенно се изкачва до изкуствените езера, които са разположени над него. Оттук набирането на височина продължава до началото на алеята „Инженер Иван Иванов“ и, преодолявайки две стръмни серпентини, започвате да се движите по хоризонтален път, минаващ над Симеоново и Бистрица.

Ориентир тук трябва да ви е мостът над Янчовска река, след който маршрутът ви отвежда на стотина метра вдясно по пътеката за хижа „Алеко“. На това място трябва да направите почти обратен завой и да тръгнете по алеята, следваща водния канал. Трасето продължава над селата Бистрица и Железница, докато стигне голямата тревна площ край река Железница. Маршрутът пресича реката по мост и продължава водоравно над селото, докато стигне до ретланслатор и по тесен път се изкачва в местността Брезите, малко над едноименния ресторант.

Оттук трасето продължава по асфалтовия път към вилна зона „Ярема“. В самото й начало трябва да завиете по първата пряка вляво, след което да се спуснете по шосето. Около километър се движите през вилната зона, а слизането продължава и след като вече няма нито вили, нито асфалт. Черният път ви води по билото, но трябва да внимавате, за да не се отклоните по някое от многобройните трасета, които се спускат към шосето за село Плана.

В подножието на връх Стрелянска могила маршрутът поема наляво и се спуска в живописната долина на река Егуля. След като я пресечете, се качвате на шосе и продължавате нагоре до Турмачка махала. При последната къща на селото трасето ви води вляво по черен път, за да минете в подножието на връх Марчин камък и да подсечете връх Дуралия от изток.

По черен път слизате в седловината между върховете Дуралия и Манастирище, като стигате до кръстовище, на което има няколко разклонения. Оттук до крайната точка на маршрута село Железница можете да стигнете по два начина. По-краткият маршрут е да тръгнете надолу, като минете край Йовкови кошари. Ако не бързате да напуснете това вълшебно местенце обаче, можете да предпочетете и варианта през Хайдушко кладенче и минералните извори на село Железница. И в двата случая трябва да имате предвид, че накрая ви чака стръмно изкачване. То обаче едва ли ще ви притесни, при положение, че сте загрели достатъчно педалите по време на останалата част от прехода.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
София - Забележителност Велосипеден маршрут Симеоново - Железница - Снимка 1 София - Забележителност Велосипеден маршрут Симеоново - Железница - Снимка 2 София - Забележителност Велосипеден маршрут Симеоново - Железница - Снимка 3 София - Забележителност Велосипеден маршрут Симеоново - Железница - Снимка 4