3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Скопарник

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

Името на връх Скопарник няма да е едно от първите, а дори и от вторите, които ще чуете да се споменават щом стане дума за Витоша. Тази непопулярност се дължи най-вероятно на факта, че върхът остава встрани от най-близките пътеки. А има защо да се отклоним и да го изкачим! Първо - със своите 2226 м Скопарник е третият по височина връх на Витоша (след Черни връх и Голям Резен); второ - от билните части на планината е изключително лесно достъпен; трето - околността му е много спокойно място, за разлика от Черни връх през лятото например; и четвърто - Скопарник предлага изключителна панорама към върховете на Рила, най-вече в ясните есенни и зимни дни. Голям брой от тях се виждат отлично - както първенецът на Балканите Мусала, така и много други. Гледан от София, по-точно от южните части на града, върхът изглежда като голям, объл хълм. Вижда се вляво от съседния Голям Резен (този с "къщичката"). Изкачването му никак не е трудно, а ако се подходи от Черни връх е направо елементарно - времето, което е нужно е от порядъка на половин час, а преходът представлява плавно слизане и също така плавно изкачване. За целта от Черни връх се поема по пътеката за село Железница, маркирана със синя боя. Много скоро от нея се отделя обозначена с червена маркировка пътека за седловината Бука преслап - част от планински маршрут, който продължава през Верила, Рила, Пирин, та чак до Славянка на българо-гръцката граница. За да изкачите Скопарник, тръгвате по тази пътека и щом се изравните с върха (което става след броени минути) се отклонявате към него и го достигате без никакви трудности. Намира се вляво от пътеката. Може да го изкачите и с повече усилия и ходене, ако тръгнете от Железница право нагоре към върха. Щом достигнете Учебната база "Академик" на НСА по пътеката от Железница за Черни връх, подминавате сградата и скоро след това оставяте пътеката и поемате вляво от нея, право нагоре към Скопарник. Тук може да откриете, че макар и да изглежда едва заоблен, този връх може и да ви накара да се задъхате! Мястото е много красиво, спокойно и си заслужава да му отделите един ден. Гледките са великолепни, а през пролетта и лятото околните поляни са обсипани с най-различни цветя, сред които и рядко срещаното витошко лале.

Скопарник може да бъде част от по-дълъг преход на Витоша или пък да отделите внимание специално на него. Във втория случай най-прекият път е от село Железница, до което се стига с обществен автобусен транспорт от София или с кола. Изкачването отнема около три часа.

  • Върхове
София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 1 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 2 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 3 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 4 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 5 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 6 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 7 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 8 София - Забележителност Връх Скопарник - Снимка 9