3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Галерия за чуждестранно изкуство

Price comment  Цена:
3
адрес:
София, 1, ул. 19 февруари
имейл:
ngfa@abv.bg
телефон:
+35929884922

Националната галерия за чуждестранно изкуство е открита на 5.11.1985 г. като художествена галерия на първата международна фондация в България, която днес се нарича “Св.Св. Кирил и Методий”. Историята на нейното създаване е свързана с десетилетна събирателска и организационна дейност през 70-те и 80-те години на миналия век. Сградата на Галерията е реконструкция на старата Държавна печатница, проектирана от виенския архитект Фридрих Шванберг, частично разрушена от бомбардировките по време на Втората световна война.

В днешния си вид, съобразен с функциите на една съвременна галерия, тя е дело на известни български архитекти, художници, изкуствоведи и оформители. На четири етажа в 19 зали с обща експозиционна площ около 3 200 кв.м е показано най-ценното от фондовете на Галерията, който притежава над 10 000 музейни единици- графика, живопис, скулптура, приложни изкуства.

На Балканския полуостров Националната галерия за чуждестранно изкуство в София е единствена по своя характер. Тя притежава уникална колекция християнска пластика от индийската провинция Гоа, каквито има само в Португалия и Великобритания, колекцията "Поетична реалност", каквато не притежава друг музей и др.

Галерията е уникална с естеството на колекцията си - изкуството на далечни земи, на екзотични племена и народи, на стари и нови времена, се преплитат с модерни европейски тенденции, с традиционни и религиозни изобразителни принципи в хронологическия обхват на едно хилядолетие.

Музеят разполага с постоянна експозиция, графична колекция и зала за временни изложби. Залите на постоянната експозиция преливат от едно изкуство в друго и изненадват всеки посетител – индийска скулптура, японска гравюра, африканско и будистко изкуство, европейска живопис…един различен свят.

За да снимате трябва да заплатите 10 лева. Таксата за вход за ученици е 3 лв. Всеки последен понеделник от месеца входа е свободен. Във вторник музеят почива.

Работно време: 11:00 до 18:30

София - Забележителност Галерия за чуждестранно изкуство - Снимка 1 София - Забележителност Галерия за чуждестранно изкуство - Снимка 2