3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Германски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:
0035929928520

Германският манастир „Св. Иван Рилски” има любопитна история и е почитан много през многовековната си история. От 1928 година манастирът е отреден за подворие на българския Зографски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец" в свети Атон. В него се подготвяли монаси за служба в Атон, а в наши дни в манастира отсядат атонски монаси. В края на 19 в. почит отдават и княз Фердинанд и Княгиня Мария Луиза. По време на посещението си те посаждат две секвои, които гостите на манастира могат да видят и днес. По-късно, през 1936 г., тук идва и цар Борис III, който също засажда дърво.

Според историческите сведения Германският манастир получава името си от легендата, че известно време преди да се оттегли в Рила най-обичаният и почитан български светец - Иван Рилски, е живял тук. Светата обител е основана през X в. По времето на управлението на цар Петър манастирът е представлявал важно духовно средище и се е превърнал се в част от Софийската Мала Света Гора. Животът в манастира и околността е процъфтявал до края на XIV в., когато османците го разрушават. Един век по-късно е възобновен и се превръща през следващите два века в духовно средище за християните в района. Съдбата му обаче продължава да не е лека. През XVIII в. кърджалиите го ограбват и опожаряват. Вярата и упованието в Бога на местното население отново дават живот на Германския манастир. На мястото му в началото на XIX в. изниква малка еднокорабна църква, вкопана в земята. Едва към края на XIX в. православният манастир е напълно възстановен, като на мястото на скромната еднокорабна църква е издигната нова. Създаден е и нов иконостас, съдържащ икони на Св. Иван Рилски, Св. Богородица, Исус Христос, Св. Йоан Предтеча и Св. Николай Мириклийски. Иконите са дело на братята Иван и Никола Доспевски от град Самоков.

В наши дни Германския манастир „Св. Иван Рилски” е действащ и е обитаван само от един монах - Теодосий. Храмът е без стенописи, но притежава ценни икони, рисувани братята Никола и Иван Доспевски.

За да стигнете до манастира, използвайте отбивката от самото село Герман близо до стадиона. До манастира са 5 км по приличен асфалтов път. Градски транспорт до там няма, но пеш може да се стигне за около час.

  • Манастири
София - Забележителност Германски манастир - Снимка 1 София - Забележителност Германски манастир - Снимка 2 София - Забележителност Германски манастир - Снимка 3