3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Горнобански манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

За известно време Горнобанският манастир „Св. Св. Кирил и Методий” се е наричал „Св. Крал”. Причината е, че след смъртта на сръбския крал Стефан Урош II Милутин мощите му били пренесени в манастира. Събитието породило у местното население мнението, че владетелят е бил дарител и строител на светата обител. В началото на XIX в. мощите на Милутин са пренесени в митрополитската катедрала "Света Неделя" в София.

В наши дни достъпът до Горнобанския манастир е лесен. Светата обител е действаща, като за вярващите вратите й са отворени събота и неделя и на големи празници. Единствената сграда, останала от стария манастирски комплекс, е църквата. Тя представлява еднокорабна, едноапсидна сграда, с две петостенни конхи и без купол. Куполът е разрушен през 1972 година при голям пожар и оттогава насетне остава невъзстановен. В храма може да се прочете историята на крал Стефан Урош II Милутин, а зад олтара могат да бъдат видяни фрагменти от стенописи. В комплекса е запазена и помощна сграда.

Важно е да споменем, че Горнобанският манастир е част от Софийската Мала Света гора. Построен през XIII в., през вековете той бива многократно ограбван, опожаряван и разрушаван. Любопитен факт, свързан с едно от поредните му възстановявания, е, че през 1863 година комитет от горнобанчани изпратил свой представител в Цариград с отговорната задача да издейства разрешение за възстановяване на манастира. С трудната мисия бил натоварен Цоне Дърнюв. Срещу 10 000 гроша, осем месечни усилия и с помощта на руския посланик той получил разрешение за възстановяването на манастира под името "Св.св. Кирил и Методий". Така започнало съграждането на двуетажна манастирска постройка с чардаци и на каменна църква. През 1872 година обаче делото било спряно, след тайно посещение на Апостола на свободата Васил Левски в манастира. Игуменът на манастира бил изпратен в изгнание, а двама от организаторите - Цоне Дърнюв и Атанас Папазалийски, едва не увиснали на бесилото. Строежът на манастира бил довършен едва през 1875 година.

След Освобождението Горнобанският манастир „Св. Св. Кирил и Методий” преживява добри години. Той се замогва, а в имотите му влизат много земи и добитък. След промените, настъпили в политическата власт през 1944 г., светата обител постепенно западнала и опустяла.

За ваша информация, в манастира не се предлагат храна и настаняване. До него обаче можете да стигнете от софийския квартал Горна баня, като се минава през вилната зона на Горна Баня и се поеме по левия път на разклона.

  • Манастири
София - Забележителност Горнобански манастир - Снимка 1 София - Забележителност Горнобански манастир - Снимка 2 София - Забележителност Горнобански манастир - Снимка 3