3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Драгалевски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:
0035929673360

Най-прочутият манастир, част от Софийската Света гора, е царският Драгалевски манастир „Света Богородица Витошка“. Той е разположен в планина Витоша, само на няколко километра от столичния квартал Драгалевци. Понастоящем светата обител е действаща и се обитава от монахини.

Въпреки че не е лавра, първи сред 14-те манастирски обители на средновековен комплекс Средецка Мала Света гора, Драгалевският манастир през годините печели завидна популярност и заема важно място в историята. Неслучайно тук българският екзарх Стефан изгражда резиденцията на Светия Синод, посещавана от цар Борис ІІІ и принц Кирил.

Според историческите сведения, достигнали до нас, манастирът край Драгалевци е построен от българския владетел цар Иван Александър и е обгрижван от сина му цар Иван Шишман. Основан е през 1345 година като ставропигиален манастир (т.е. подчинен директно на патриарха). Бил е освободен от данъци, тегоби и намеса на средечките или друг градоначалник и владика. Тази информация черпим от "Витошката златопечатна грамота" на цар Иван Шишман.

При завладяването на София от османските турци през 1382 година манастирът е опожарен, а обитателите му – прогонени. Почти век по-късно софийският болярин Радослав Мавър възстановява светата обител и зографисва църквата. Драгалевският манастир „Света Богородица Витошка” се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В периода ХІV-ХVІ в. тук се помещава центърът на Софийската книжовна школа. В него са преписани и създадени много и ценни български християнски книги. Някои от тях се пазят в музеите на манастирите на Света Гора в Атон. През XVII в. в обителта е основано и килийно училище с постоянен учител.

Драгалевският манастир, подобно на много други из цялата страна, става неразделна част от революционното движение за освобождение. В началото на 70-те години на XIX в. Апостола на свободата Васил Левски неколкократно отсяда в светата обител. Игумен на манастира тогава е йеромонах Генадий Скитник (Иван Ихтимански). Той е бил четник на Ильо войвода, участник в Първата легия на Раковски - 1862 г., където се запознава и със самия Левски.

Понастоящем манастирът „Света Богородица Витошка” представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. До него се стига по асфалтиран път, отклоняващ се от шосето към Щастливеца. Въпреки че е действащ, в него не се предлага настаняване и храна.

  • Манастири
София - Забележителност Драгалевски манастир - Снимка 1 София - Забележителност Драгалевски манастир - Снимка 2 София - Забележителност Драгалевски манастир - Снимка 3 София - Забележителност Драгалевски манастир - Снимка 4