3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Квартал Горна Баня – м...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

Екопътека „София – квартал „Горна баня” – манастир „Св.св. Кирил и Методий” е една от най-новите в България. Тя отвежда туристите в Люлин планина и ги запознава с красотите й, разположени в непосредствена близост до столицата на България, но все пак запазили автентичния си дух. Крайната точка на маршрута е обителта „Св.св. Кирил и Методий”, до която може да се достигне и с автомобил. Все повече любители на природата обаче предпочитат да изживеят емоциите на туристическия преход и да се насладят на движението и природните забележителности.

Пешеходният маршрут започва от улица „Обзор” в столичния квартал „Горна баня”, чрез която ни измъква от суетата на големия град. Неусетно туристите се оказват във вилната зона, а, веднага след като я напуснат, трябва да поемат по лявото разклонение на пътя. Преходът до светата обител не е дълъг и по-страстните любители на природата дори могат да останат малко разочаровани от бързото достигане до крайната точка на екопътеката.

Както вече имахме възможност да споменем, манастирът „Св.св. Кирил и Методий” се намира в Люлин планина. Той е закътан в меките й гънки, само на около 3 километра от вилната зона на квартал „Горна баня”. Според историческите източници, светата обител е основана през XIII век от сръбския крал Стефан II Урош Милутин. Преданието дори твърди, че след смъртта на владетеля (който е канонизиран за светец) манастирът съхранява мощите му известно време.

По време на турската власт по българските земи „Св. св. Кирил и Методий” е разрушаван неколкократно. Най-голямо унищожение той преживява през XVII век, като е възстановен едва по време на Българското Възраждане (1875 година). Понастоящем в манастира действаща е само малката черква. Светата обител не предлага подслон и храна за поклонниците, но близостта й до столицата, сакралността на мястото и прекрасната природа наоколо я превръщат в предпочитана туристическа дестинация.

Манастирът е обявен за паметник на културата. Екопътеката „София – квартал „Горна баня” – манастир „Св.св. Кирил и Методий” е леснодостъпна и за туристи с не особено големи физически възможности. Маршрутът може да бъде изминат във всички сезони, а в хубаво време позволява посетителите да водят и деца със себе си. По протежение на екопътеката са изградени места за почивка.

  • Екопътека
  • Манастири
София - Забележителност Екопътека Квартал Горна Баня – манастир Св. св. Кирил и Методий - Снимка 1 София - Забележителност Екопътека Квартал Горна Баня – манастир Св. св. Кирил и Методий - Снимка 2 София - Забележителност Екопътека Квартал Горна Баня – манастир Св. св. Кирил и Методий - Снимка 3