3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Лозенска планина

Price comment  Цена:
адрес:
София, кв. Долни Лозен
имейл:
телефон:

Екопътека „Лозенска планина” предлага вълнуваща и приятна разходка от софийския квартал „Долни Лозен” до язовир „Пасарел”. Макар че общата дължина на маршрута е 11 километра, той е достъпен дори за начинаещи туристи и групи с деца, тъй като следва полегатите склонове на Лозенската планина и няма участъци, които изискват големи физически усилия или специални умения. Поради тази причина екопътеката се използва за ученически и семейни излети, както и от колоездачи, стига да имат планински велосипеди и необходимата екипировка.

Както приляга на „семейна” екопътека, по цялото й протежение са обособени места за почивка, пикник и къмпингуване. Има маси, пейки, огнища и изобщо всичко необходимо за романтично и приятно прекарване сред природата. Маршрутът е отлично обозначен с информационни табели и маркировка, в двата края са поставени големи арки с надписи.

Лозенската екопътека тръгва от квартал „Долни Лозен”, след което плавно се изкачва до подножието на връх Половраг, а после се насочва към закътания на естествена скална тераса манастир „Свети Спас”, който според някои данни е основан по времето на Второто българско царство. Мястото предлага чудесна панорамна гледка към Софийското поле.

Макар и много по-ниска, малка и на пръв поглед безлична от своята „кака” Витоша, Лозенската планина предлага на посетителите си изобилие от красиви гледки, богата флора и фауна. Освен това има едно безспорно предимство – остава далеч от шума и безкрайния човешки поток, който се излива по пътеките, ски пистите и хижите на Витоша целогодишно. В Лозенската планина можете да забавите темпото, да се забавлявате, да откривате природата, да се отърсите от всичката суета и надпревара.

Като за финал екопътеката навлиза в дефилето на Панчарево, за да достигне до крайната си точка – язовир „Пасарел”. В непосредствена близост се намира и лобното място на капитан Димитър Списаревски - български летец-изстребител, герой от въздушната отбрана на София по време на Втората световна война.

Лозенската екопътека е подходяща за туризъм през всички годишни сезони, но, разбира се, най-удачно е да я посетите през късната пролет, лятото или ранната есен, за да си спестите неприятни метеорологични изненади. Но, дори и някой дъжд или вихрушка да ви сварят неподготвени, екопътеката предлага изобилие от места, на които да се скриете от моментния гняв на природата и след това да продължите приятното си прекарване.

  • Екопътека
София - Забележителност Екопътека Лозенска планина - Снимка 1 София - Забележителност Екопътека Лозенска планина - Снимка 2 София - Забележителност Екопътека Лозенска планина - Снимка 3 София - Забележителност Екопътека Лозенска планина - Снимка 4