3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Еленишки манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

Еленишкият манастир „Успение на Света Богородица” е проучен подробно от основателя и пръв директор на Етнографския музей в София – Димитър Маринов. Кога точно възниква светата обител и до ден-днешен не е напълно ясно. Предполага се, че през IX в. тя е била обитавана от монаси-отшелници. Самото създаване на манастира обаче е станало няколко века по-късно – през XIV или началото на XV век. Тогава са създадени и много от манастирите около София при управлението на цар Иван Александър. Основание за тази хипотеза е поставената в настилката на храма мраморна плоча с надпис от 1499 г.

С възобновяването на Еленишкия манастир през XVI в. се заема самият Пимен Зографски. Той е един от деветимата софийски светци и посвещава част от живота си, за да проповядва и да обновява храмове и манастири из цяла България. Години наред Зографски обикаля българските земи – посещава първо София и покрайнините й, а след това се насочва към Южна и Северна България. През периода XVI-XVII век манастирът „Успение на Света Богородица” се превръща във важен книжовен и религиозен център в областта. От този период са запазени Четвероевенгелие, Псалтир и други книжовни паметници, които в наши дни се съхраняват в Националния църковен историко-археологически музей в София. През 1793 г. Елешнишкият манастир става жертва на нападенията на кърджалиите и е опустошен. Само 6 години по-късно е възстановен, след което отново става обект на разграбване и разрушаване. Поредното му обновяване става през 1820 година. С нелеката задача се заема игумен Данали. За известен период от време в манастира край село Елешница функционира и килийно училище.

От историческите сведения знаем още, че в светата обител е намирал укритие революционерът Васил Левски. Тук подслон са потърсили и част от оцелелите четници след разгрома на Ботевата чета в началото на юни 1876 г.

През първата половина на XIX век Еленишкият манастир е цялостно обновен. По време на Втората световна война манастирът не функционира, като след 1966 година съвсем запада. През 1989 г. започва реставрирането на манастира в стария му вид и стил. Понастоящем светата обител е действаща, но без монашеско братство. Манастирският комплекс се състои от църква и жилищни и стопански постройки, които са в много лошо състояние.

Разположен в долината на река Яковищица, в планината Мургаш от Западна Стара планина, на 25 км източно от София, до Елешнишкия манастир „Успение на Света Богородица” се стига лесно от село Елешница. Тръгва се по стария път за Варна и от него се отбива вляво няколко метра след като се подмине паметника на Йорданка Чанкова. В светата обител не се предлагат храна и спане.

  • Манастири
София - Забележителност Еленишки манастир - Снимка 1 София - Забележителност Еленишки манастир - Снимка 2 София - Забележителност Еленишки манастир - Снимка 3 София - Забележителност Еленишки манастир - Снимка 4 София - Забележителност Еленишки манастир - Снимка 5 София - Забележителност Еленишки манастир - Снимка 6