3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Кокалянски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

Кратка легенда разказва за повода за основаването на Кокалянския манастир. По време на управлението на цар Самуил (997 г.-1014 г.) владетелят излязал на лов в планина Плана. Той убил една сърна и когато я приближил, миг преди да издъхне, от очите й се проронили едри сълзи. Гледката трогнала цар Самуил и той заповядал на това място да се изгради манастир, посветен на Св. Архангел Михаил, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон.

Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" e част от Софийската Света гора и заедно със средновековната крепост Урвич, Панчаревския манастир "Св. Никола - Летни" и крепостната черква-манастир "Св. Илия" образуват Урвичкия крепостен комплекс. Светата обител е разположена на около 4 километра югоизточно от село Кокаляне и около 6 километра североизточно от село Железница, в подножието на връх Манастирище (1338 м).

От исторически сведения знаем, че по време на Османското владичество манастирът край село Кокаляне е бил важен книжовен център. Той на два пъти е опожаряван. През 1858 г. йеромонах Хрисант възстановява манастира. Четиридесет години по-късно светата обител е ограбена, а отецът е убит от разбойници. И до ден-днешен гроба на йеромонаха може да бъде видян до входната врата на манастирския двор. След Освобождението Кокалянският манастир заживява нов живот – напълно е възстановен. На мястото на старата църква е построена нова, благодарение на щедрите дарения на местното население. През 1969 година манастирът е обявен за паметник на културата.

Една от ценните находни в светата обител е т.нар. „Урвишки сборник". Той е съставен през XVI век и съдържа 50 листа, представящи сведения за поклонници, беседи и четири похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски).

В наши дни манастирът „Св. Архангел Михаил” е постоянно действащ и се състои от едноименен храм, две двуетажни манастирски сгради, магерница, камбанария и стопански постройки. Иконите са дарение от жители на Железница, а църквата е изписана от Никола Образописов и учениците му от Самоковската художествена школа през 1896 г.

До Кокалянския манастир можете да стигнете през центъра на село Кокаляне или да тръгнете от устието на р. Егиля на главния път София – Самоков, като до манастира са 40-50 минути. В светата обител не се предлагат храна и настаняване.

  • Манастири
София - Забележителност Кокалянски манастир - Снимка 1 София - Забележителност Кокалянски манастир - Снимка 2 София - Забележителност Кокалянски манастир - Снимка 3