3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Кремиковски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

В местността „Градището”, на 4 км от град София, се издига Кремиковският манастир „Св. Георги”. Разположен на южните склонове на Стара планина и изграден върху скалиста тераса, от манастира се открива красива гледка към обширното Софийско поле и столицата. Най-вероятно манастирът е построен през Второто българско царство, по време на управлението на цар Иван Александър (1331-1371). През 1382 година светата обител е разрушена, за да бъде възстановена повече от столетие по-късно. В памет на двете си починали деца със собствени средства софийският първенец войводата Радивой подема инициативата. От това време датира и старата църква в двора на манастира. По време на Османското робство Кремиковският манастир „Св. Георги” изиграва важна роля за българите като книжовен и културен център. Много са богослужебните книги, които отдадени монаси са преписвали. Интересен факт от историята на манастира е, че след мъченическата смърт на св. Георги Софийски, час от мощите му са пренесени именно тук.

Подобно на много други български манастири, и Кремиковският служи като убежище на борците за свобода през османското владичество. Тук е намирал убежище един от Ботевите четници – Димитър Стефанов-Казака. Според исторически сведения той е бил вторият знаменосец в Ботевата чета.

Кремиковският манастир и природата на Стара планина са станали обект на вдъхновение за българския писател и поет Иван Вазов. През 1897 година той посещава светата обител. Впечатленията на Патриарха на българската литература са увековечени в един прекрасен пътепис.

След Освобождението в Кремиковския манастир манастира се заселват двадесетина монахини бежанки от Малешевско, които допринасят за оживлението и популярността на манастира. Оттук насетне започва изграждането на доста нововъведения– построена е голямата църква „Покров на Пресвета Богородица”, сграда за игуменките и други жилищни сгради. От средата на XX в. в Кремиковския манастир живеят вече 32 монахини, препитаващи се със земеделие и животновъдство. След период на отмиране на духовния живот в светата обител, тъй като в нея биват настанени военни за период от 18 години. През това време много от стенописите остават под замаската от вар, а част от сградите биват опожарени. Сред тях била и библиотеката. След разотиването на военните, монахините се завръщат в Кремиковския манастир. В днешно време светата обител е постоянно действаща и се състои основно от две жилищни сгради и две църкви. Въпреки че Кремовският манастир не предлага настаняване и храна, той е идеално място за отдих са софиянци. В двора на манастирския комплекс са поставени маси и пейки на разположение на туристите.

До манастира се стига от град Фосия през квартал Кремиковци. Няма упътващи табели, но куполът на новата църква се забелязва отчетливо от няколко километра разстояние.

  • Манастири
София - Забележителност Кремиковски манастир - Снимка 1 София - Забележителност Кремиковски манастир - Снимка 2 София - Забележителност Кремиковски манастир - Снимка 3 София - Забележителност Кремиковски манастир - Снимка 4