3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Улпиа Сердика

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
irena13@abv.bg
телефон:
0035929875555

Небезизвестно е, че византийският император Константин I Велики се е прекланял пред красотата на град Сердика. Той е имал желание на нейно място на издигне столицата на империята, но негови приближени го разубеждават. И, може би, е по-добре, че събитията са се стекли по този начин. Защото в противен случай нямаше да я има България, или поне не в рамките на днешните си територии.

В наши дни София разкрива част от тайнствата на дългата си и богата история. Докато се разхождаме по улиците на столица, всъщност вървим върху останките от градове, съществували преди десетки векове. Само можем да гадаем какво лежи под краката ни.

Покрай строителството на метростанция „Сердика” и Ларгото, в същинския център на столицата - сгушени между Шератон, Народното събрание, ЦУМ и Министерски съвет, днес могат да бъдат видяни запазени части от едновремешната крепост Улпиа Сердика. Археологическият обект представлява истинска атракция както за столичани, така и за почти трите милиона туристи, които идват в София всяка година.

Разкриването на римския град започва след 1944 г. Тогава масираните бомбардировки разрушават голяма част от центъра на София. При преустройството на района е направено допълнително разкопаване, прие което изникват останки от тракийско селище. Според историческите сведения през 27 г.пр.н.е. то е завладяно от римляните, а името си – Услпиа Сердика, получава по времето на император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.). Няколко десетилетия по-късно римските императори Марк Аврелий и Комод полагат основите на крепостта.

Любопитно е да си представите през кои места в днешна София минават крепостните стени. Източната страна на крепостта се е простирала от зелените площи пред хотел Рила до минералните извори на пресечката на улиците Искър и Сердика. Северната стена е достигала ъгъла на улица Екзарх Йосиф и бул. Мария Луиза. Оттам стената е отивала на югозапад и е минала под Халите. Западната стена е следвала посоката на улиците Вашингтон и Лавеле, като е достигала до днешната Съдебна Палата. Южната стена се смята, че е минавала под Алабин, за да се свърже с източната стена при хотел Рила. В подлеза на бившия Партиен дом пък можете да видите една от четирите градски порти – източната. Смята се, че на всяка порта е имало плоча с надпис, указващ годината на построяването й. За щастие, една от плочите е запазена до наши дни – плочата от северната порта може да бъде видяна в изложбеното пространство в метрото.

Надяваме се, няма да се задоволите с прочитането на описанието на крепостта. Отидете и се насладете на място на добре показаната археологическа забележителност. Никое преживяване не е по-добро от това, видяно със собствените ни очи. Достъпът по Улпиа Сердика е свободен, а на разположение има табели, които ще ви дадат допълнителна и разяснителна информация.

  • Крепости
София - Забележителност Крепост Улпиа Сердика - Снимка 1 София - Забележителност Крепост Улпиа Сердика - Снимка 2 София - Забележителност Крепост Улпиа Сердика - Снимка 3