3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Бояна - Боянско езеро - ...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Денивелацията на този туристически маршрут е 750 метра, а продължителността му - около 2 часа, в зависимост от физическата подготовка и концентрацията на планинарите. Изходната точка е в центъра на столичния квартал “Бояна”. Тръгва се нагоре покрай Боянското ханче и се продължава последователно по улиците “Белите брези” и “Поп Евстати Витошки”. Подминава се ВЕЦ “Бояна” и скоро се излиза от квартала, за да се навлезе във Витошката гора. Тук се пресича Нископланинската обиколна пътека и по каменни стълби се излиза до разклонение. Едното направление е продължение на НОП, а другото води към Боянското езеро и местността Яневица.

При желание можете да се отклоните още тук, но, ако искате да удължите прехода си по красивите северни склонове на Витоша, имате възможност да продължите нагоре, описвайки серпентини през смесена гора. На следващото разклонение отново можете да стигнете до Боянското езеро, тръгвайки по дървените стълби направо. Дори и да продължите вдясно обаче, само след около пет минути ще получите възможност да тръгнете към същата забележителност, отклонявайки се вляво по немаркирана пътека. Тук описваме трасето по дървените стълби.

След като ги изкачите, маршрутът продължава да се изкачва с равномерен наклон по левия склон на дерето Скокчето, за което можете да се ориентирате лесно, тъй като по него минават стълбовете на електропровода. Скоро трасето се прехвърля на десния бряг и наклонът чувствително намалява, за да се достигне до западния край на Боянското езеро (местността Ралевица). Тук можете да си починете преди втората част от прехода.

Маршрутът продължава на югозапад по добре очертана пътека, изкачваща се серпентинообразно. След петнадесетина минути тя достига до северния край на билната поляна Яневица, един от средищните пунктове на туристически трасета в тази част на Витоша. Тук към него се присъединява идващата отдясно пътека от квартал “Бояна”. Преходът продължава през лявата част на откритото пространство и на поредното разклонение се поема на югоизток (ляво). Само около пет минути се излиза на нова, много по-малка и закътана поляна. Оттук започва лъкатушещо изкачване над долината на река Петровичка. Можете да се отклоните на приблизително 20 метра от маршрута, за да се насладите на панорамната гледка, разкриваща се от Голямата скала.

Скоро се достига до нова поляна, а пътеката прави няколко завоя и ни извежда в тревистата местност под хижа “Камен дел”. Разстоянието оттук до нея се изминава за няколко минути.

  • Маршрути
  • Езера
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Бояна - Боянско езеро - хижа Камен дел - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Бояна - Боянско езеро - хижа Камен дел - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Бояна - Боянско езеро - хижа Камен дел - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Бояна - Боянско езеро - хижа Камен дел - Снимка 4