3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Драгалевци - заслон Кикиш

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Макар и рядко посещаван, това е един от най-леките маршрути в северната част на Витоша. Продължителността на прехода е по-малко от два часа, а денивелацията му - само 680 метра. Изходната точка е центъра на софийския квартал “Драгалевци”. Тръгва се по улица “Генерал Ковачев”, която следва десния бряг на Драгалевска река. След няколкократно пресичане на асфалтовия път за хижа “Алеко” се продължава по отлично оформена алея, по чието протежение има кътове за отдих, чешми и множество табели и табла, които информират за маршрутите и забележителностите във Витоша.

Скоро трасето пресича отклонението за Драгалевския манастир и от дясно се подминава долната станция на планинската въжена линия “Драгалевци - Бай Кръстьо”. От ляво пък остава ресторант “Воденицата”. Оттук има два варианта за достигане до Драгалевския манастир. Първият е да се продължи по шосето, пресичащо Драгалевска река, което отвежда до входа на светата обител. Вторият минава на левия бряг на реката преди да достигне до асфалтовия път и по широка пътека излиза до поляната на север от манастира.

И в двата случая трябва да се насочите към големия завой на шосето за хижа “Алеко” и да излезете над манастира, откъдето се отделя широк черен път (част от ски пътя от “Драгалевци“ за хижа ”Алеко“). Той се следва само около 40 метра, след което се тръгва по пътека през висок храсталак. Десетина минути по-късно отново пресичаме шосето за “Алеко” и скоро достигаме малка заравненост с чешма, през която преминава хубав коларски път.

Маршрутът продължава по него, а след нови десетина минути се отклонява вляво, по добре разпознаваема пътека. Пресича се местността Буяка и се стига до подножието на голяма скала, която трасето заобикаля отдясно. От това място при хубаво време се откриват прекрасни гледки към цялото Софийско поле, кварталите “Драгалевци” и “Симеоново”, долината на река Драгалевска и местностите Градище и Голямо Градище. Виждат се дори и част от сградите на Драгалевския манастир.

Съвсем наблизо на запад се намира местността Кикиш, на която е построен едноименният заслон. Тя представлява обширна поляна, през която минава Среднопланинската обиколна пътека. Маршрутът е сравнително рядко използван, но е най-краткият, свързващ “Драгалевци” със заслона.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Драгалевци - заслон Кикиш - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - заслон Кикиш - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - заслон Кикиш - Снимка 3