3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Драгалевци - Платото

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Продължителността на този сравнително труден и рядко използван маршрут е около 3 часа, което прави денивелацията му от 1045 метра да изглежда доста впечатляваща. Тръгва се от центъра на столичния квартал “Драгалевци” и се върви по улица “Нарцис”, докато се стигне до моста. След него по улица “Крайречна” се изкачваме срещу течението на Драгалевска река. Около четвърт час по-късно стигаме до кръстовище, от което маршрутът продължава да се изкачва по добре оформена алея.

Пресичат се шосетата за хижа “Алеко” и Драгалевския манастир, след което, все следвайки долината на Драгалевска река, трасето ни извежда в местността Паша бунар. Тя носи името си от хубав извор, бликащ непосредствено до реката, в близост до Драгалевския манастир. В миналото е бил предпочитано място за туристите, но през 1906 година е каптиран и това отнема от притегателната му сила.

Продължава се по пътеката за местността Кикиш, която набира височина, изкачвайки се по каменни стъпала в западна посока. Тя пресича ски пътя от хижа “Алеко” за квартал “Драгалевци”, след което излиза в местността Янкини ливади, където е изградена каменна чешма. За кратко (около сто метра) се върви по шосето за хижа “Алеко”, но при първия маркировъчен стълб се завива вдясно. Изкачването продължава през смесена гора, за да се достигне малка полянка, обградена от брезови дървета.

Отново се набира височина и с няколко дълги серпентини се излиза на Среднопланинската обиколна пътека и се продължава вдясно по нея. След около десет минути се достига до местността Кикиш, разположена на вододелното било между потоците Папарливец и Луканевица. Тясната обозначена пътека за местността Платото тръгва от поляната край Кикиш.

Пет минути по-късно отново се навлиза в гората и, през полянки и каменисти заравнености, излизаме в местността Водната скала. Следват още няколко серпентини, които ни извеждат над местността Орлово гнездо. Тук може да се направи кратка почивка, защото следва ново изкачване, този път покрай долината на потока Голямата фуния. На места по време на прехода се разкриват хубави гледки към скалните върхове Комините, Сухите комини и Голи върхове.

От изворите на Голямата фуния трасето продължава към вододела, където се съединява с пътеката от Бай Кръстьо. Следва още малко изкачване през лавиноопасен район и се излиза на Високопланинската обиколна пътека в местността Платото, което е изходна или междинна точка за много от маршрутите в тази част на Витоша. Поради стръмния скалист терен, създаващ опасности от падане на лавини, този маршрут е забранен за преминаване през зимата и ранната пролет.

  • Маршрути
София - Забележителност Маршрут Драгалевци - Платото - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - Платото - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - Платото - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - Платото - Снимка 4