3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Драгалевци - хижа Алеко

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Продължителността на този сравнително тежък маршрут е около 3 часа, при денивелация от 1050 метра. Тръгва се от центъра на квартала, по улица “Нарцис” и се достига до моста на Драгалевска река. Оттук се продължава по улица “Крайречна”, срещу течението. След приблизително 15 минути се стига до кръстовище, откъдето започва същинското изкачване по широка алея. Последователно се пресичат асфалтовите пътища за хижа “Алеко” и Драгалевския манастир и, продължавайки по долината на реката, излизаме в местността Паша бунар, носеща името на разположения в нея кладенец, каптиран през 1906 година.

Оттук маршрутът навлиза в буковата гора и все така следва реката, движейки се през букова гора до местността Нанково кладенче. Тук може да се избере една от няколкото серпентинообразно набиращи височина пътеки, които се събират отново при ски пистата. Трасето се движи успоредно на нея и постепенно достига билото при местността Голямо градище. Маршрутът се слива с друга пътека и тръгва на юг по трасето на въжената линия, за да пресече шосето и през открита, голяма поляна, да достигне лифтовата станция в местността Бай Кръстьо.

Продължава се на юг и отново се излиза на шосето. Трасето пресича големия му завой и започва ново стръмно изкачване. Няколко серпентини ни отвеждат до местността Усово, покрита с хубава гора. Скоро се излиза на обширна, наклонена на североизток поляна, в чийто северозападен край има чешма, подходяща за кратка почивка.

Следва преодоляване на малка височина и се подминава дясно отклонение за хижа “Сълзица”. За няколко минути се достига до Алеково кладенче, което за съжаление също е каптирано. То се намира в непосредствена близост до асфалтовия път за хижа “Алеко”, на приблизително два часа и половина от изходната точка на маршрута.

Последната част от трасето се изминава по шосето (на около половин километър след излизането на него, вдясно се отклонява пътеката за първенеца на Витоша Черни връх (2290 метра надморска височина). След приятен преход се подминава хотел “Морени” и се стига до една от най-посещаваните туристически дестинации на планината - хижа “Алеко”.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Драгалевци - хижа Алеко - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - хижа Алеко - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - хижа Алеко - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Драгалевци - хижа Алеко - Снимка 4