3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Златните мостове - почив...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Това е един от най-лесните туристически маршрути на територията на Витоша. Продължителността му е по-малко от един час, а денивелацията - скромните за тази планина 255 метра. Изходната точка на маршрута е каменната река в една от най-посещаваните местности във Витоша - Златните мостове. Оттук се тръгва в северна посока по шосето за хижа “Тинтява” и почивен дом “Бор”.

Продължавайки да се движим по асфалтовия път, скоро подминаваме ресторант “Елените”, който остава от лявата ни страна. Веднага след него отново вляво се отделя широка алея, която отвежда до хижа “Белите брези” и квартал “Княжево”. Ние обаче я подминаваме и скоро достигаме до голяма поляна, предлагаща красиви панорамни гледки на юг. Ако не бързате и сте привърженици на приятната, ненатоварваща разходка из природата, можете да се възползвате от масивния заслон с огнище, масички, пейки и детски кът, който е построен в югоизточния край на поляната, в близост до стара борова гора.

Десетина минути след като трасето се отклони от каменната река стигаме до разклон. Алеята, която тръгва направо (на север) води до хижа “Момина скала”, но ние избираме другата, продължаваща надясно (на изток). Тук се сблъскваме и с най-голямото физическо изпитание по протежение на целия маршрут. Наклонът е сериозен и следващите десетина минути трябва да се потрудите здраво. Стига се до поредният разклон, като вляво се отделя пътека, водеща до хотел “Елица”

Трасето ни продължава да се изкачва право нагоре, в източна посока. След петдесетина метра се подминава поредното отклонение (вдясно), този път за хижите “Боерица”, “Планинарска песен” и “Кумата”. Този участък е част от Високопланинската обиколна пътека.

От това място до крайната точка на маршрута той минава през силно мочурлива местност, която през зимата се заледява и създава сериозни трудности на туристите. Голямото заблатяване е причинено от подобаващите количества вода, които се събират в торфищата под билото на рида Балабана. Така или иначе обаче, това е финалната част от маршрута и е достатъчно да се прояви малко съсредоточеност и да се подходи с повишено внимание, за да не се стигне до някакви по-сериозни инциденти.

Скоро трасето ни извежда до живописно дървено мостче, по което се преминава над Боянската река. В непосредствена близост вече се намира и крайната точка на маршрута ни - разположеният на 1640 метра надморска височина северно от връх Черната скала почивен дом “Бор”.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Златните мостове - почивен дом Бор - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Златните мостове - почивен дом Бор - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Златните мостове - почивен дом Бор - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Златните мостове - почивен дом Бор - Снимка 4 София - Забележителност Маршрут Златните мостове - почивен дом Бор - Снимка 5 София - Забележителност Маршрут Златните мостове - почивен дом Бор - Снимка 6