3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Златните мостове - хижа ...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Изходната точка на този кратък, лек и приятен туристически маршрут е една от най-посещаваните и красиви местности на територията на Витоша - Златните мостове. Той е обозначен с жълта лентова маркировка и има продължителност от само един час.

Тръгва се от западния край на местността, където край левия бряг на каменната река от шосето се отделят две широки и отлично разпознаваеми туристически алеи. Лявата води към местността Ветровала и хижа “Кумата”, но нашият маршрут следва дясната. Върви се на запад, през стара смесена гора, докато се стигне до мястото, на което трасето пресича автомобилния път от Златните мостове за местността Офелиите.

Алеята продължава плавното си изкачване през гората и скоро прави широк завой надясно, за да пресече един от притоците на Владайска река по дървен мост. Излиза се на пътя от Златните мостове за почивните домове на радиото, на композиторите и “Здравец”. Следва кратък преход по шосето, като след петдесетина метра се стига до хижа “Луничка”. Цялото разстояние от изходната точка на маршрута дотук се изминава приблизително за 20 минути.

Оттук изкачването продължава в югозападна посока. След около пет минути се стига до разклон, на който трябва да продължим направо (а не надясно). Посоката, която следваме, е юг, като трасето ни минава през най-долните части на красивата планинска поляна Офелиите. Пътят пресича шосето още веднъж и описва няколко серпентини, за да преодолее сериозния наклон в този участък.

Продължава се през хубава смърчова гора, като за 1 час от изходната точка се стига до още едно кръстовище с три разклонения. Най-източното (вляво) води до хижа “Кумата”, средното (на юг) - до почивен дом “Звездица”, я дясното (запад) след само 50 метра извежда до крайната цел да маршрута ни хижа “Еделвайс”.

Хижата е построена на 1675 метра надморска височина, в стара смърчова гора. Намира се на североизток от връх Острец (1838 м). Тя е една от старите на територията на Витоша - издигната е в периода 1932 - 1934 година. Любопитен факт е, че цар Борис III финансира част от “Еделвайс” с лични средства. За съжаление сградата е опожарена през 1956 година. Скоро след това обаче е възстановена.

В момента хижата е двуетажна, като на първия етаж са разположени кухнята и столовата, а на втория - спалните помещения. Хижата е привлекателна за туристите и с многобройните си шезлонги, масички и пейки, поставени в непосредствена близост до нея. Те осигуряват перфектни условия за почивка и приятно прекарване сред природата.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Златните мостове - хижа Еделвайс - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Златните мостове - хижа Еделвайс - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Златните мостове - хижа Еделвайс - Снимка 3