3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Златните мостове – хижа ...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

До изходния пункт на туристическия маршрут се достига с редовни автобусни линии 61 и 261 от гарата в квартал „Овча купел”. Златните мостове са една от най-популярните дестинации на територията на планината Витоша, изходен пункт на много трасета. От местността се тръгва на север по асфалтовото шосе за хижите „Тинтява” и „Бор”.

След кратък преход с малък наклон се достига до просторна планинска поляна с южно изложение, край която в иглолистна гора е изграден кът за отдих с дървени пейки и маси. Оттук в източна посока се отделя маркирана и ясно различима пътека за хотел „Елица” и хижа „Бор”, която минава през хубава смърчова гора. На около километър от Златните мостове се достига до хотела, а непосредствено след него маршрутът пресича алеята, свързваща хижите „Септември” и „Боерица”.

Трасето продължава да се изкачва към билото, преминавайки през смърчова гора, ливади и торфени полета. Прекосява се каменна река (морена от последния Ледников период) и се достига до хубава чешма. След това маршрутът пресича Боянска река по живописно дървено мостче и излиза при хижа „Бор”, разположена северно от Черната скала.

Оттук пътеката продължава на запад и пресича Боянска река, на 100 метра от хижата се отклонява на югозапад и се движи през иглолистна гора с малък наклон. След пресичането на малко мочурище се излиза в панорамната местност Прозореца. Трасето пресича билото, спуска на юг и, прекосявайки дола Кюнеца, достига до алеята от хижа „Септември” за хижа „Боерица”. Започва ново изкачване, минава се покрай чешма и по малко мостче се пресича морена, след което се стига до хижа „Боерица”.

От нея до „Кумата” (1725 метра надморска височина) се върви по асфалтиран път. Последният етап от маршрута затваря въображаем кръг и отново ни връща в местността Златните мостове. Пътеката пресича шосето, водещо за хижа „Боерица”, след което минава покрай към за отдих с каменна чешма и се спуска с лек наклон през млада, свежа гора.

Последната отсечка на прехода преминава по дървен мост през един от притоците на Владайска река. Отдясно от алеята са изградени няколко панорамни площадки, от които се открива страхотна гледка към каменната река, спускаща се към Златните мостове. До местността се стига по живописни каменни стъпала. Маршрутът е с обща дължина около 8 километра и се изминава за 3 часа. Макар и да преминава през разнообразен терен, той не е особено труден и е подходящ и за начинаещи планинари, тъй като преминава през район с много развита туристическа инфраструктура.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Златните мостове – хижа Кумата – Златните мостове - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Златните мостове – хижа Кумата – Златните мостове - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Златните мостове – хижа Кумата – Златните мостове - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Златните мостове – хижа Кумата – Златните мостове - Снимка 4