3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Златните мостове – Черни...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

До изходната точка на маршрута можете да стигнете чрез столичния градски транспорт (автобуси 61 и 261 от гарата в квартал „Овча купел”) или с каквото и да било друго превозно средство. Златните мостове са една от най-посещаваните местности на територията на Витоша; оттук тръгват много маршрути, които пресичат планината в различни посоки.

Общата дължина на прехода е около 8 километра и се изминава за 3-4 часа. До хижа „Кумата” се стига по отлично маркирана и обозначена туристическа алея за около час. Хижата е разположена на 1724 метра надморска височина, в южната част на местността Боерица. Преходът е приятен, с лек наклон, преминава през хубава смърчова гора и достига горната граница на горския пояс във Витоша (1700-1800 м).

След като подминем хижата, продължаваме към местността Платото, обхващаща най-високите части на планината. За целта пресичаме зоната на хвойновите храсти и се озоваваме на границата на един от най-старите резервати в България – създадения през 1934 година „Торфено бранище”. Стигайки до широката билна заравненост, пред очите ни се открива първенецът на Витоша Черни връх (2290 м).

Изкачването не е особено трудно, но дори и да се поизпотите, панорамата си заслужава: на югоизток сякаш като стена, свързваща земята с небето, се изправят върховете от Мальовишкия дял на Рила; на запад се открива прекрасен изглед към Пернишкото и Радомирско поле; на север над ширналата се в ниското София доминират върховете Ушите (1906 м) и Камен дел (1862 м), а на изток се е сгушила Лозенската планина. Именно организираното от Алеко Константинов през 1895 година групово изкачване на Черни връх се смята за първата проява и рождената дата на българското туристическо движение.

На Черни връх е разположена метеорологична станция, построена през 1935 година. В нея има малка туристическа чайна и пост на планинските спасителни служби. Върхът е най-добре разработеният като туристическа дестинация в цялата страна и всяка година е посещаван от хиляди планинари.

За да не се връщате по обратния път, оттук до София можете да стигнете като тръгнете на север-североизток към хижа „Алеко”. Минава се през Малкия Резен и Стената, а разстоянието се взема за около час с нормален ход. От комплекса можете да стигнете до столицата пеша по маркирани пътеки, с редовна автобусна линия или с лифт.

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Златните мостове – Черни връх – хижа Алеко - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Златните мостове – Черни връх – хижа Алеко - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Златните мостове – Черни връх – хижа Алеко - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Златните мостове – Черни връх – хижа Алеко - Снимка 4 София - Забележителност Маршрут Златните мостове – Черни връх – хижа Алеко - Снимка 5