3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Квартал Бояна – хижа Мом...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

До изходната точка на маршрута се стига с автобус 64 от квартал „Хладилника”. Непосредствено от автобусната спирка в квартал „Бояна” се тръгва към средновековната Боянска църква, известна със своите запазени стенописи и обявена от ЮНЕСКО за паметник на Световното културно и природно наследство. Оттук се поема в южна посока по улица „Боянско езеро”, която извежда до малък квартален парк, от който тръгва пътека за Боянското езеро.

Трасето се движи в югоизточна посока, като постепенно набира височина, движейки се серпентинообразно през хубава широколистна гора. В местността Сухи връх пътеката се насочва на юг и, изкачвайки се по живописни дървени стълби, достига до Боянското езеро. Цялото разстояние от квартала дотук е около 2 километра.

Всъщност, Боянското езеро не е езеро в класическия смисъл на думата. То е изкуствено създаден водоем, образуван по време на строежа на Витошкия водопровод през 1906 година. Преди това на неговото място се е намирала заблатена местност, захранвана с вода от няколко близки извора. Това обаче едва ли е от голямо значение, тъй като в момента Боянското езеро е една изключително живописна и привлекателна туристическа дестинация, предлагаща спокойствие и пълноценен отдих в непосредствена близост до стресиращата и забързана София. Водоемът е обграден от красива смесена гора, в която растат иглолистни дървета, трепетлики и брези.

От Боянското езеро трябва да тръгнем в западна посока, по алеята за хижа „Есперанто”, която се изкачва плавно през гората, докато достигне продълговатата панорамна поляна Яневица, на която е разположена каменна чешма. Оттук маршрутът продължава на юг и преминава в подножието на внушителната Борова скала, откъдето се открива прекрасна гледка към Боянска река и местността Копитото. Пътеката променя посоката си и поема на запад, като достига до местността Дренска глава, откъдето се отклоняват последователно алеи за трасето от хижа „Момина скала” за хижа „Камен дел” (на югозапад) и Боянския водопад (запад).

От Дренска глава маршрутът продължава на юг-югоизток и стига до поредната чешма. Около половин километър след нея се излиза на поляна, в чийто източен край е разположена малката, но уютна хижа „Есперанто”. От нея пътеката за „Момина скала” и Копитото се отклонява на запад, като само след няколко минути извежда до хижата.

„Момина скала” (1501 метра надморска височина) е отлично оборудвана хижа, предлагаща прекрасни изгледи към околните гори. Наблизо има и ресторант, на поляната край който са разположени шезлонги, маси и пейки.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Квартал Бояна – хижа Момина скала - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Квартал Бояна – хижа Момина скала - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Квартал Бояна – хижа Момина скала - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Квартал Бояна – хижа Момина скала - Снимка 4