3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Боснек - село Горна...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Този маршрут започва в центъра на пернишкото село Боснек, разположено на западните склонове на Витоша. Той е кратък (2 часа) и има отрицателна денивелация (100 метра изкачване и 200 слизане), което го прави подходящ за семейни излети, групи с малки деца и планинари с не дотам добра физическа подготовка. Трасето предлага отлични възможности да се запознаете с красивата природа в един от най-слабо посещаваните райони на Витоша - долината на река Клисурата (позната и като Суха), която е граница между нея и планината Голо бърдо.

Оттук минавал “пазарския” път на горнодиканци, който те използвали, за да ходят до София. От центъра на Боснек се тръгва на юг по улица “Бор”, която ни извежда при коритото на Струма в края на селото. Реката се пресича по моста и се върви по широк черен път, като се подминава отклонението за село Ярлово (вляво). Пропуска се и следващият път, който се отклонява вляво, заобикаля се хълма Косматица и се стига до живописна чешма с три чучура, край която е подходящо за почивка.

Тук също има разклонение и трябва да се продължи по десния път, но за сметка на това на поредното кръстовище (след около 100 метра) се поема наляво (надолу). Съвсем скоро имаме нов разклон и отново тръгваме вляво, като маршрутът вече ни води към изворния район на река Клисурата. Последователно минаваме покрай Ковачките и Биковите егреци, като пресичаме гола местност, на която само тук-там растат смесени гори.

След няколко минути се стига до водослива на два потока и се продължава по левия бряг на река Клисурата. Двеста метра по-нататък трасето излиза на широк черен път, изкачващ се отдолу, срещу течението на реката. В местността Шумето той прави остър завой по левия й долинен склон. Продължава се по долината, която оттук става тясна и гориста. Черният път пресича неколкократно реката и за около половин час ни отвежда до мястото, на което Клисурата се слива с Добри дол. Тук минава старият, вече изоставен път от Самоков за Радомир, който в момента може да бъде използван за туристическа пътека. Тръгва се по него вдясно. Трасето води до селата Горна и Долна Диканя. Ако поемете вляво пък, ще се озовете в седловината Бука преслап, която маркира най-южната точка на Витоша, и село Ярлово. Крайната точка на маршрута село Горна Диканя се състои от шест махали, Парталина, Брескьето, Клисурата, Джорговица, Селото и Мартинова, които са закътани в подножието на Витоша, Верила и Голо бърдо.

  • Маршрути
София - Забележителност Маршрут Село Боснек - село Горна Диканя - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Село Боснек - село Горна Диканя - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Село Боснек - село Горна Диканя - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Село Боснек - село Горна Диканя - Снимка 4