3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Панчарево - село Би...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Продължителността на този лек и приятен маршрут е малко повече от час, а дължината му - под пет километра. Това го прави подходящ за семейни излети, групи, включващи възрастни любители на природата, и начинаещи туристи. Непосредствената близост на село Панчарево до столицата София пък превръща прехода в още по-предпочитан за отмора сред природата.

Маршрутът започва в центъра на селото, докъдето се стига с редовни автобусни линии. Оттук се върви нагоре през територията на Панчарево, докато се излезе до улица “Беликата”, откъдето започва същинският преход. През първите няколкостотин метра се върви по асфалтовия път, но скоро се озоваваме в местност, предлагаща красиви гледки към долината на река Бистрица. Оттук трасето напуска шосето и продължава по пътека, която първоначално върви през ниската част на вилна зона “Беликата”.

След това маршрутът пресича поточето Гергьов дол, което е приток на река Бистрица. Продължава се покрай красивата иглолистна гора в местността Дълга стрън, където се достига до най-високата точка по протежение на целия преход. Оттук се откриват изобилие от красиви гледки към речната долина, село Бистрица и южните склонове на Витоша.

От Дълга стрън се продължава по тесен, но отлично разпознаваем път, който пресича Бистришките ливади и постепенно навлиза в селото, достигайки до централните му части по улица “Витошко лале”. Оттук можете да се върнете обратно в село Панчарево, да хванете редовна автобусна линия за София или да изберете един от многобройните маршрути, които отвеждат от село Бистрица до най-големите забележителности в южната част на Витоша.

Общата денивелация на прехода не надвишава 220 метра. Достатъчно показателен за ниската степен на трудност, която предлага маршрутът, е фактът, че единственият по-стръмен участък е с дължина само около двеста метра. Той се намира на средата на трасето и разбира се не може да представлява особена трудност дори за туристи в недобра физическа кондиция. Маршрутът предлага изобилие от места, на които можете да си починете и да направите пикник, а защо не и да опънете палатка за по-дълъг престой?

  • Маршрути
София - Забележителност Маршрут Село Панчарево - село Бистрица - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Село Панчарево - село Бистрица - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Село Панчарево - село Бистрица - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Село Панчарево - село Бистрица - Снимка 4 София - Забележителност Маршрут Село Панчарево - село Бистрица - Снимка 5