3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Ярлово – село Горна...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Един от най-леките маршрути в южната част на Витоша. Макар продължителността му да е около три часа, в зависимост от темпото, той има само около 140 метра изкачване и цели 330 метра слизане. Приятно и подходящо за туристи от всички възрасти, трасето тръгва от центъра на село Ярлово и се насочва в южна посока. Около десетина минути се следва шосето, след което се завива вдясно и през моста над река Палакария се напуска селото.

Трасето продължава през равно пространство, докато достигне до моста над река Дълбоки дол. Маршрутът продължава да следва шосето и след кратко изкачване се озовава на занемарения асфалтов път от Самоков за Радомир през седловината Бука преслап, долината на река Добри дол и селата Долна и Горна Диканя. Той не се използва от автомобили и е идеален за туристически преходи в района между планините Витоша и Верила.

Маршрутът обаче не следва него, а продължава успоредно, ту доближавайки или отдалечавайки се от шосето. Достига се до прословутата в района седловина Бука преслап, където се намира и най-южната точка на Витоша. Тук се кръстосват много туристически маршрути – през връх Петрус (1454 метра надморска височина) и местността Смильо за село Чуйпетлово; за махалата Лисец на югозапад; на юг пък води пътека по билото на Верила, а гореспоменатото изоставено шосе продължава на запад, спускайки се към село Горна Диканя.

Именно по него продължава и трасето. Първоначално то се спуска серпентинообразно по десния склон на изворния район на река Добри дол. В тази си част то е в особено лошо състояние – изровено и обрасло с трева. От коритото на реката се продължава на запад по десния й бряг, за да се пресекат няколко притока, преди да се стигне до водослива на Добри дол с Мартинова река.

Тук е построена чешма, край която е подходящо да се направи кратка почивка. Продължавайки нагоре срещу течението на Добри дол, се достига до мястото, на което реката приема десния си приток Клисурата. Оттук до едноименната махала на село Горна Диканя, което е крайната точка на маршрута, се стига за около десет минути.

  • Маршрути
София - Забележителност Маршрут Село Ярлово – село Горна Диканя - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Село Ярлово – село Горна Диканя - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Село Ярлово – село Горна Диканя - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Село Ярлово – село Горна Диканя - Снимка 4