3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сеславци - връх Готен - ...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

Изходната точка на маршрута е софийският квартал „Сеславци”. До 1978 година той е село, след което е присъединен към район „Кремиковци”. До него се стига с редовна автобусна линия, а на около два километра от квартала се намира средновековния Сеславски манастир „Свети Николай Мирликийски”.

Трасето следва предимно добре поддържан черен път. За съжаление по протежение на маршрута все още си личат огромни камари отпадъци от мините в околността и, разбира се, най-вече от металургичния комбинат „Кремиковци”. Природата обаче постепенно заличава следите от човешките крайности.

Маршрутът постепенно набира височина, изкачвайки се към билото на Софийска планина посредством множество дълги серпентини, минаването през част от които може да бъде спестено чрез кози пътеки, макар и склонът да е доста стръмен. Ако минавате за пръв път по трасето, е нужно да бъдете много внимателни, защото в планината има множество черни пътища и пътеки, които могат да ви заблудят да се отклоните от правилния маршрут.

Когато трасето излезе на билото, трябва да се ориентирате по маркировката (сравнително разпознаваема и начесто), която показва пътя за хижа „Мургаш” и едноименния връх (1687 метра надморска височина). За да се достигне до връх Готен (1294 м), трябва да се отклоните от маркировката и да поемете по разклонението за връх Илчина могила, разположен на негово странично ребро.

Илчина поляна е почти непознат за туристите, но много красив връх, от който се разкрива прекрасна гледка към Западна Стара планина. Ориентир за отклонението към първенеца на Софийска планина Готен могат да бъдат останките на бившия профилакториум, малко преди които се тръгва по пътека, извеждаща до върха за около десетина минути.

Готен също предлага хубава панорама, която неусетно кара туристите да забравят за останките от човешката грандомания, с които са се сблъскали в началото на маршрута. Трябва да се има предвид, че времето в района на връх Мургаш (респективно, Готен) се променя много бързо и е твърде възможно да попаднете в центъра на непредвидена буря. Така че, вземете мерки предварително и се запознайте с метеорологичната прогноза от надежден източник.

Спускането към град Бухово става по добре различима и маркирана пътека. Целият преход отнема около 7-8 часа, така че трябва да се тръгне рано, особено в горещите месеци, тъй като районът не разполага с естествени водоизточници и изисква повече почивки.

  • Маршрути
  • Върхове
София - Забележителност Маршрут Сеславци - връх Готен - град Бухово - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Сеславци - връх Готен - град Бухово - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Сеславци - връх Готен - град Бухово - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Сеславци - връх Готен - град Бухово - Снимка 4