3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Алеко – Черни връх

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Туристическият маршрут, който свързва столицата София с хижа „Алеко” и Черни връх (2290 метра надморска височина) е най-популярният за изкачване на първенеца на Витоша. От града до хижата води отлично поддържан път, по който можете да се качите както пеша, така и с автомобил. Тъй като Витоша е най-уредената в инфраструктурно отношение планина в България, до „Алеко” можете да стигнете и с лифт, чиято начална станция е в землището на софийския квартал „Симеоново”. Пътуването отнема около половин час и ви спестява денивелация от 1100 метра.

От хижа „Алеко” до Черни връх води стръмна живописна пътека, която се преодолява за около час и половина. Необходимо е да имате предвид, че цялото пространство е открито и каменисто, така че през топлите месеци на годината е по-добре да го минете рано сутрин, защото в следобедните часове горещината става доста сериозна.

След като се справите с най-тежката част от изкачването, ще излезете край полуразрушена постройка, край която минава поточе. Тук е подходящо да направите кратка почивка, за да се подготвите за финалното изкачване. Маршрутът за Черни връх е ясно различим, а през по-голямата част от годината по него постоянно преминават самостоятелни планинари и групи от туристи, така че едва ли можете да се объркате. Още повече, че оттук се вижда и самият връх.

След като отново поемете по маршрута, той ще ви изведе до широк път след около 20-ина минути. Това е мястото, на което можете да се отделите за връх Камен дел (1862 м; на север), но е достатъчно да продължите по зимната маркировка на запад. Оттук до Черни връх има само едно отклонение от широкия път – към втория по височина връх на Витоша – Голям Резен (2277 м).

Следвайки зимната маркировка за първенеца на планината, вие ще пресечете няколко поточета с метален вкус на водата. Малко преди самия Черни връх изкачването става по-стръмно, но това е за кратко. Скоро ще видите метеорологичната станция на върха. Там можете да си починете, да пийнете чай или да хапнете топла супа.

От Черни връх се откриват невероятни гледки във всички посоки – на запад са планините на Краище, на юг, подобно на мощна стена се издигат северните склонове на Рила, на север са Софийското поле, а на северозапад – Западна Стара планина и Люлин. Сами можете да решите дали да се върнете по същия път или да поемете към Камен дел на север, за да се насладите на цялостна гледка към столицата и да разнообразите маршрута си.

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Хижа Алеко – Черни връх - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Хижа Алеко – Черни връх - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Хижа Алеко – Черни връх - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Хижа Алеко – Черни връх - Снимка 4 София - Забележителност Маршрут Хижа Алеко – Черни връх - Снимка 5 София - Забележителност Маршрут Хижа Алеко – Черни връх - Снимка 6