3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут хижа Момина скала – Боян...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Изходната точка на туристическия маршрут е хижа „Момина скала” във Витоша. До нея можете да стигнете по 15 километров асфалтиран път или по добре обозначени пътеки. Можете да използвате като начална точка на прехода си и местността Златните мостове, докъдето вървят редовни линии на столичния градски транспорт.

От хижа „Момина скала” до Боянския водопад се стига за по-малко от час, така че, ако искате да се поразтъпчете, тръгнете пеша от Златните мостове, за да добавите още петнадесетина минути към прехода си. Първоначално отсечката от хижата до водопада представлява удобно и лесно спускане по отлично маркирана и трасирана пътека. От „Момина скала” се тръгва вляво покрай дървените пейки и маси и се минава по мостче, край което е поставена указателна табела за Боянския водопад.

Макар и кратка, пътеката е доста живописна, тъй като неотлъчно следва коритото на Боянска река, по чийто десен бряг се движи. Няма никакви разклонения или отбивки, които биха могли да ви заблудят. След неколкоминутен преход излизате на широк черен път, които пресича перпендикулярно пътеката и води до малката, но уютна хижа „Есперанто”.

Когато пресече пътя, пътеката навлиза в рядка широколистна гора. В този си участък маршрутът е изключително стръмен, така че трябва да подходите с повишено внимание, особено ако в групата има малки деца, възрастни хора или наскоро е валяло. Пътеката излиза в най-високата част на водопада, там, откъдето Боянска река се „хвърля” стремително в 25-метровата бездна.

Боянският водопад е най-високият във Витоша, макар и далеч да отстъпва на „колегите” си от Стара планина, Рила, Пирин и Родопите. Той е разположен сред красива широколистна гора, а от скалата, от която се спуска, се открива забележителна панорамна гледка към Софийското поле и столицата. Пейзажът е допълнен от отвесните скали, маркиращи стръмно спускащото се към равнината корито на Боянската река.

В подножието на водопада има хубав вир, който през горещите летни месеци е притегателно място за много хора. При спускането от върха на Боянския водопад до вира долу трябва да сте изключително внимателни, защото теренът е много стръмен, скалист и опасен и за съжаление тук неведнъж са се случвали трагични инциденти. Слизането продължава около десетина минути и не е достатъчно обезопасено.

Ако предпочитате да не се връщате по същия път, от подножието на Боянския водопад можете да поемете по пътеката за квартал „Бояна”. Алтернативен маршрут води и до Боянското езеро.

  • Маршрути
  • Водопади
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут хижа Момина скала – Боянски водопад - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут хижа Момина скала – Боянски водопад - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут хижа Момина скала – Боянски водопад - Снимка 3