3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут хижа Планинец - хижа Бел...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Това е един от най-предпочитаните маршрути за туризъм в северната част на Витоша. Той е кратък (продължителността му е между половин и един час, в зависимост от физическата подготовка и емоционалната нагласа на туристите), а общата денивелация между най-ниската и най-високата му точка е почти символична (35 метра). Затова и преходът е любим на неопитни туристи и групи с малки деца.

Особено подходяща е дестинацията за летните горещини. Почти през цялото време се върви под дебелата сянка на стара букова гора. По цялата дължина на маршрута растат много малинови, къпинови храсти и други горски плодове, които са допълнителна атракция за туристите и особено за невръстните любители на планината.

Маршрутът се движи по добре обозначени и разпознаваеми пътеки, с нехарактерни за Витоша плавни изкачвания и слизания. Допълнително улеснение за туристите е, че до изходната точка на маршрута, хижа „Планинец” (1367 метра надморска височина), може да се достигне и по асфалтов път от София. Тя се намира в местността Сврачара и е заобиколена от хубави поляни, които през топлите месеци са отрупани с треви и билки, а през зимата „спят” под дебела снежна покривка.

От хижа „Планинец” маршрутът поема в южна посока, като последователно пресича няколко десни притока на река Планинишка и след по-малко от десет минути трасето се разклонява. Ако се тръгне по пътеката, поемаща нагоре, за нови десетина минути можете да стигнете до туристическата алея, която свързва две от най-посещаваните местности на територията на Витоша - Златните мостове и Копитото. Другото трасе ни води към крайната точка на маршрута ни – почивен дом „Белите брези”.

Единственото по-сериозно затруднение по време на прехода е срутеният мост над Планинишка река. Той е особено трудно проходим през пролетите и есенните месеци, когато реката трябва става много пълноводна заради обилните валежи. Допълнително препятствие са повалените от бурите вековни дървета, които още повече затрудняват придвижването. За сметка на това пък малко по-екстремно настроените туристи могат да открият тук възможност да се изправят пред първичната сила на природата.

Съвсем скоро се излиза на алеята, която свързва едни от най-известните местности във Витоша - Бялата вода и Златните мостове. Продължава се по нея и след кратко изкачване маршрутът се отклонява по широка алея, по която за около минута се стига до почивен дом „Белите брези”.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут хижа Планинец - хижа Белите брези - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут хижа Планинец - хижа Белите брези - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут хижа Планинец - хижа Белите брези - Снимка 3