3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Планинец – хижа Сеп...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Това е един от най-кратките и приятни маршрути на територията на Витоша. Свързва две от най-посещаваните и популярни хижи в северния район на планината. Продължителността му е само около 30 минути, а денивелацията между най-ниската и най-високата точка – 130 метра. Това го прави подходящ за групи с малки деца, възрастни или не особено добре подготвени във физическо отношение туристи. Цялото трасе е отлично разпознаваемо и маркирано (в червено).

Изходната точка на маршрута е хижа „Планинец”, разположена на северните склонове на Витоша, в местността Сврачара, известна с красивите си слънчеви поляни. Надморската й височина е 1367 метра и се намира на пътя на едни от най-оживените маршрути в планината. До нея може да се достигне и с автомобил по асфалтов път.

Оттук се поема по пътека, която се изкачва през живописната местност Планинишки поляни. След около десет минути трасето достига до туристическата алея, свързваща други две емблематични местности – Златните мостове и Копитото. Пресичаме алеята и продължаваме да се изкачваме нагоре през гората. След нови десетина минути излизаме на автомобилния път от Златните мостове за почивен дом „Бор”.

В тази си част марштрутът съвпада с него и се насочва към хижа „Момина скала”. Изоставяме шосето още на първото отклонение вдясно и след около 200 метра се озоваваме пред крайната точка на трасето - хижа „Септември”. Тя е разположена на малка, живописна поляна, заобиколена от всички страни от красива широколистна гора. Надморската й височина е 1485 м. Хижата се намира на мястото на построения през 1937 година горски дом „Мандрата”. В последствие той е разрушен, а в периода 1953-1955 година тук е издигната „Септемри”.

Хижата е изходна или междинна точка за много от най-атрактивните маршрути в тази част на Витоша. От нея може да се достигне лесно и удобно до разположените в югозападна посока хижи „Боерица”, „Планинарка песен" и „Кумата”, Момина скала (на север), почивен дом „Бор” (в източно направление) и хотел-ресторант „Елица” (на около пет минути по автомобилния път).

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Хижа Планинец – хижа Септември - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Хижа Планинец – хижа Септември - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Хижа Планинец – хижа Септември - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Хижа Планинец – хижа Септември - Снимка 4