3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Чуйпетлово - седловина Б...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Този лек и приятен маршрут има продължителност от около три часа. Денивелацията му е привлекателна за всички любители на планината, които не искат да полагат големи физически усилия - изкачването е само 100 метра, а слизането - два пъти повече. От центъра на Чуйпетлово се тръгва на изток, като можете да изберете една от няколкото пътеки, изкачващи се по склона. Всички те се събират в местността Кайо - обширна заравненост, част от вододелното било, което се явява граница между масивите на Ярловски Купен (2173 метра надморска височина) и Дамян (познат и със старото си име Даута; 1515 м).

Скоро се стига до троен разклон, при който трасето продължава на юг към Дамян. Изкачването не е особено трудно; склоновете са обрасли със смесена гора, а самият връх е гол и предлага панорамни гледки към Югозападна Витоша. Оттук пътеката слиза до седловината между него и връх Големи рид (1459 м), след което го подсича високо, за да ни изведе в местността Смильо.

Към седловината Бука преслап, крайна точка на маршрута и най-южна точка на Витоша, се стига по Балканското вододелно било, ориентирано в южна посока. Тръгва се от южния край на поляната Смильо. Скоро трасето се отклонява на югозапад и изкачва седловината при стълбовете за високо напрежение. Ако се съмнявате в посоката, можете да използвате за ориентир скална група с характерни форми, оставаща вляво от правилното направление.

Стотина метра по-късно се достига до шосето, свързващо село Ярлово с връх Петрус (1454 м). Тръгва се по него и се следва до мястото, на което черен коларски път идва насреща, насочва се на югозапад и при местността Петрусо се спуска плавно към местността Манзурица. Тук можете да направите почивка край едноименния извор, даващ началото на поток. Преходът продължава по билото и завива на запад, за да се спусне към местността Ушек, която е разположена в изворния район на река Крапечка клисура.

Маршрутът започва леко и приятно изкачване, заобикаля дерето на река Дълбоки дол и подминава разклона за село Горна Диканя (вдясно). Продължава се на югоизток, като ориентацията при слизането по страничното било значително се улеснява от стълбовете на електропреносната мрежа. Те продължават да следват трасето чак до местността Бука преслап. Тя е удобен изходен пункт за туристически преходи във Верила.

  • Маршрути
София - Забележителност Маршрут Чуйпетлово - седловина Бука преслап - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Чуйпетлово - седловина Бука преслап - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Чуйпетлово - седловина Бука преслап - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Чуйпетлово - седловина Бука преслап - Снимка 4