3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Музей на социалистическото изкус...

Price comment  Цена:
3
адрес:
София, 7, ул. Лъчезар Станчев
имейл:
телефон:
+35929021802

Нов музей в София събира, опазва и експонира образци на изкуството на класиците на българската живопис и скулптура, тематично свързани с периода на социализма - 1944-1989 г. В цяла Източна Европа няма такъв музей, с изключение на Будапеща, но там има само скулптурна експозиция. Така че, за разлика от другите музеи на соца, които са исторически и акцентират върху тоталитарния режим, софийският отправя чисто художествени, естетски послания.

Музеят се състои от скулптурен парк, където са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. Експозицията в изложбената зала показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика. Както може да се очаква, най-силно е присъствието на „другаря” Ленин. Най-впечатляващ е мастодонтският монумент, тежащ 45 тона, на приживе дребничкия диктатор. Сред „възкръсналите” български комунистически дейци се открояват петметровият силует на Георги Димитров, бюстовете на Димитър Благоев, на Тодор Живков с част от фамилията му и пр. Интересни са и скулптурните композиции, посветени на обикновения социалистически труженик – бодро запътили се към нивата жътварки с едри прасци и сурови издялани лица, навъсени машинисти с яки мускули и стиснати юмруци. Потресаващи сцени на насилие и дълбока човешка скръб пресъздават произведенията, посветени на жертвите на фашизма. Част от тях са подредени в закритата изложбена зала на музея, съдържаща общо 60 картини и 25 пластики. Сред атракциите на музея е и поставената на двуметров пилон рубиненочервена звезда, извисяваща се в миналото над Партийния дом и превърнала се в символ на тоталитарната власт. В специална видеозала пък ще се прожектират стари архивни ленти от манифестации, от издигането и по-късно взривяването на мавзолея, от палежа на Партийния дом в началото на демократичните промени у нас и други знакови моменти от по-близкото ни минало.

Работно време: 10:00 до 17:30

София - Забележителност Музей на социалистическото изкуство - София - Снимка 1 София - Забележителност Музей на социалистическото изкуство - София - Снимка 2 София - Забележителност Музей на социалистическото изкуство - София - Снимка 3 София - Забележителност Музей на социалистическото изкуство - София - Снимка 4 София - Забележителност Музей на социалистическото изкуство - София - Снимка 5